Izrael: Isteklo je vrijeme za pregovore s Iranom

"Nema više vremena za pregovore", kazao je Steinic za dnevni list "Israel Hayom". SAD i njegovi saveznici gaje sumnje da je Iran sve bliže razvoju nuklearnog oružja
4 komentar(a)
Juval Stajnic, Izrael, Foto: Timesofisrael.com
Juval Stajnic, Izrael, Foto: Timesofisrael.com
Ažurirano: 20.09.2013. 11:52h

Iran je na dobrom putu da u sljedećih šest mjeseci razvije nuklearnu bombu i vrijeme za daljnje pregovore s njima je isteklo, psaopštio je danas izraelski ministar za strateške poslove Juval Steinic.

Prema njegovim riječima, Iran još uvijek vjeruje da ima prostora za manevar u natezanju sa svjetskim silama i sve dok se ne suoči sa stvarnom prijetnjom američke vojne akcije neće obustaviti svoje nuklearne aktivnosti.

"Nema više vremena za pregovore", kazao je Steinic za dnevni list "Israel Hayom". SAD i njegovi saveznici gaje sumnje da je Iran sve bliže razvoju nuklearnog oružja, uprkos tvrdnjama Teherana da razvija nuklearni programa u isključivo civilne svrhe.

Tokom četiri godine pregovaranja Zapada i Irana o spornom nuklearnom programu, tokom kojih su sankcije UN-a uveliko pogodile iransku ekonomiju, Steinic tvrdi da je Islamska Republika samo dobila na vremenu i unaprijedila svoje nuklearne kapacitete.

"Ukoliko nastave, Iranci će u drugoj polovini godine imati bombu", istakao je. Osvrnuo se i na izjavu novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija na američkoj televiziji da Iran nikada neće razviti nuklearno oružje, tvrdeći da "ne smijemo biti zavedeni varljivim riječima iranskog predsjednika".

Bonus video: