Egipatska vojska napala predgrađe Kaira

Snage bezbjednosti su se u Kirdasi sukobile sa naoružanim grupama sredinom avgusta, kada je 11 policajaca ubijeno i od tada policija nije mogla da uđe u to područje
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2013. 10:15h

Egipatska vojska i policija napale su danas naselje Kirdasa u blizini Kaira, javljaju egipatski mediji.

"Operacija ima za cilj da mjesto očisti od pripadnika terorističkih grupa", rekao je agenciji Frans pres jedan zvaničnik bezbjednosnih službi. On je dodao da su oko mjesta raspoređene vojne trupe i da ga trenutno nadlijeću helikopteri.

Egipatska agencija Mena je javila da je u operaciji poginuo jedan pripadnik policije.

Egipatska televizija je javila da je policija sada preuzela kontrolu nad Kirdasom i da je uveden policijski čas.

Istovremeno, egipatske vlasti su obustavile nekoliko linija u metrou u Kairu pošto su dvije bombe pronađene na stanici u južnom dijelu prijestonice.

Stručnjaci za deaktiviranje bombi su pristigli na lice mjesta.

Kirdasa, poznath po proizvodnji i prodaji moderne robe, nalazi se na 14 kilometara od Kaira i poznato je islamističko uporište.

Stanovništvo koje tamo živi ne želi prisustvo egipatske policiju jer joj ne vjeruje i jer, kako je kazao jedan od žitelja, policija hapsi "ugledne stanovnike" tog kraja koji nisu krivi ni za kakve napade.

U Kirdasi je u sukobima 14. avgusta poginulo desetak policajaca, kada je policijsku stanicu napala grupa ljudi. Državni mediji, koji su tada objavili snimke i fotografije mrtvih tijela policajaca, redovno "za terorizam" optužuju pripadnike Muslimanskog bratstva, na čijem je čelu bio bivši predsjednik Egipta Muhamed Morsi. Morsi je vojnim udarom svrgnut s vlasti 3. jula, a potom je u sukobima njegovih pristalica i policije poginulo oko hiljadu ljudi.

Privremena egipatska vlada se obavezala da će donijeti novi ustav i organizovati predsjedničke i parlamentarne izbore početkom naredne godine.

Većina zvaničnika Muslimanskog bratstva je uhapšeena, a sudi im se za podsticanje ubistva demonstranata koji su protestovali za vrijeme vladavine Muhameda Morsija.

Galerija

Bonus video: