Majka Erona Aleksisa: Sada nikome ne može da naudi

Ministar odbrane potvrdio da su nadležni organi ranije upozoravani na Erona Aleksisa
73 pregleda 0 komentar(a)
Čak Hejgel, Foto: Beta/AP
Čak Hejgel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.09.2013. 18:32h

Majka Erona Aleksisa, Teksašanina koji je ubio 12 osoba u pucačkom pohodu u komandi američke Mornarice u Vašingtonu, uputila je juče izvinjenje žrtvama i, poput njegovih prijatelja i kolega, ni ona nije pomogla u otkrivanju motiva za napada.

„Ne znam zašto je to učinio i nikada neću moći da ga to pitam . Eron je sada na mjestu gdje nikada nikome ne može da naudi, i zbog toga sam sretna“, kazala je Ketlin Aleksis za MSNBC. „Što se tiče porodica žrtava, veoma mi je žao zbog onoga što se desilo. Moje srce je slomljeno“.

Svih 12 žrtava, starosti od 46 do 73 godine, stradalo je u pucačkom pohodu bivšeg rezerviste Mornarice koji je radio u sektoru informacionih tehnologija u okviru kompleksa američke Mornarice.

Aleksis je ubijen u razmjeni vatre sa policijom.

Dok su istražitelji pokušavali da utvrde šta je navelo 34-godišnjeg Aleksisa na napad, ministar odbrane Čak Hejgel priznao je da su postojala „upozorenja“ prije nego što je Aleksisu izdata dozvola za rad u kompleksu uprkos istoriji lošeg vladanja i problema sa psihičkim zdravljem.

„Očigledno je kada pogledamo unazad, bilo je nekih upozorenja – naravno da je bilo“, kazao je Hejgel na konferenciji za novinare. „Da li je trebalo da ih uzmemo u obzir? Zašto nismo? Kako smo mogli? Sva ta pitanja moraju da budu odgovorena“.

Aleksisu je 2008. izdata propusnica, koja je validna na period od 10 godina.

Policija u Njuportu na Roud Ajlendu upozorila je Mornaricu prošlog mjeseca da im se Aleksis obratio kako bi prijavio da „čuje glasove“.

Aleksis je dva puta hapšen, 2004. i 2010. zbog nezakonitog pucanja iz vatrenog oružja.

Bonus video: