Moskva: Imamo dokaze da sarin koristili pobunjenici, izvještaj UN pristrasan

"Predali su nam dokaze. To je zaista istina, a sada moramo da ih dobro analiziramo", rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije
5 komentar(a)
Sergej Rjabkov, Foto: Rferl.org
Sergej Rjabkov, Foto: Rferl.org
Ažurirano: 18.09.2013. 09:42h

Rusija je "dobila dokaze" od režima u Siriji koji ukazuju na to da su sarin koristili pobunjenici. Moskva je, takođe, ocijenila da je izvještaj UN o hemijskom naoružanju pristrasan.

Kako prenosi AFP, ruski visoki zvaničnik je ocijenio izvještaj UN o korišćenju hemijskog naoružanja u napadima u Damasku "jednostranim i pristrasnim".

"Predali su nam dokaze. To je zaista istina, a sada moramo da ih dobro analiziramo", rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov u Damasku, ne želeći da daje više detalja.

Ipak, strane agencije tumače njegove riječi nakon sastanka sa sirijskim kolegom Validom Mualemom kao naznaku da, kako piše BBC, "Rusija vjeruje da predati materijalni dokazi upućuju na to da su hemijsko naoružanje koristili pobunjenici".

Što se izveštaja UN tiče, Rjabkov je rekao da je "Rusija nezadovoljna, da je izvještaj iskrivljen, politički, jednostran i da osnova na kojoj je izgrađen nije bila utemeljena na dovoljno podataka".

"Potrebno je da znamo mnogo više o događajima iz avgusta", rekao je on.

"SAD će pažljivo nadgledati plan o Siriji"

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će SAD pažljivo nadgledati svaki korak u ostvarivanju plana o uklanjanju hemijskog oružja u Siriji, pri čemu će i dalje držati sirijski režim pod kredibilnom vojnom prijetnjom.

Keri je sinoć na sastanku iza zatvorenih vrata informisao članove Odbora za spoljne poslove Senata o strategiji za uklanjanje hemijskog oružja u Siriji koju je prošle sedmice dogovorio s Rusijom u Ženevi.

Vendi Šerman, jedna od Kerijevih pomoćnica, bila je na telefonskoj vezi sa istim Odborom u Predstavničkom domu.

Prema riječima senatora Dika Durbina, Keri je na sastanku rekao da ključne riječi nisu "vjeruj, ali provjeravaj" već "provjeravaj i provjeravaj". "Mislim da to odražava činjenicu da se suočavamo s ratnom zonom, s građanskim ratom koji traje, što izuzetno otežava (provjeru), a još se u čitavoj ovoj stvari suočavamo s problematičnim saveznicima... Ovaj zadatak je obeshrabrujuć, ali će poslužiti dobro ako možemo da ga ispunimo i učinimo ovaj svet bezbednijim", rekao je Durbin.

Predsednik senatskog odbora Bob Menendez rekao je da se senatori nadaju rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN koja će ovaj plan učiniti sprovodivim tokom sljedećih mjeseci.

"Svakim trenutkom se testira da li će se Asad povinovati" planu, rekao je Menendez.

Bonus video: