Prvi izvještaj UN o Sjevernoj Koreji

Preživjeli logoraši pretrpjeli su gladovanje i neopisiva zvjerstva i njihovi pojedinačni iskazi nisu izolovani slučajevi, rekao je Majkl Kirbi, koji rukovodi komisijom UN
0 komentar(a)
Arirang, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Arirang, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.09.2013. 12:45h

Svjedočenja sjevernokorejskih prognanika, bivših političkih logoraša, ukazuju na rasprostranjene i sistematske prekršaje države, navodi se u prvom izvještaju UN.

Preživjeli logoraši pretrpjeli su gladovanje i neopisiva zvjerstva i njihovi pojedinačni iskazi nisu izolovani slučajevi, rekao je Majkl Kirbi, koji rukovodi komisijom UN angažovanom na ispitivanju stanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Kirbi je, između ostalog, naveo da vlada ne sarađuje i da je Komisija uspjela da prikupi svjedočenja više desetina žrtava i stručnjaka u Seulu i Tokiju, koja su ukazala na veliko ljudsko stradanje, objavio je danas AP.

On je izjavio i da će se u istrazi pokušati da utvrdi koje su institucije i zvaničnici za to odgovorni, prenio je Rojters.

Sjeverna Koreja je danas odbacila rezultate istrage Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima kao deo političke zavjere proizvedene i smišljene od snaga neprijateljski nastrojenih prema vlastima u Pjongjangu, prenio je danas Rojters.

"Takav mehanizam je samo proizvod politizacije ljudskih prava od strane Evropske unije i Japana u saradnji sa neprijateljskom politikom SAD prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, rekao je sjevernokorejski ambasador So Se Pjong, obraćajući se Savjetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Bonus video: