PUCNJAVA U "GRČKOJ ČETVRTI"

U napadu u Torontu stradale djevojčica i tinejdžerka

U napadu koji se dogodio sinoć u vrlo prometnom kvartu u centru grada, ranjeno je trinaest osoba a 29-ogodišnji napadač je stradao u razmjeni vatre s policijom
69 pregleda 0 komentar(a)
Toronto pucnjava, Toronto napad, Foto: Reuters
Toronto pucnjava, Toronto napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 10:07h

U napadu u grčkoj četvrti u Torontu kada je naoružani napadač pucao na prolaznike i goste restorana i kafića ubijeni su desetogodišnja devojčica i osamnaestogodišnja djevojka, rekao je danas šef policije Toronta.

U napadu koji se dogodio sinoć u vrlo prometnom kvartu u centru Toronta, ranjeno je trinaest osoba a 29-ogodišnji napadač je stradao u razmjeni vatre s policijom.

Šef policije Mark Sonders rekao je da su povrede ostalih trinaest žrtava od manjih do ozbiljnih, a da su oni starosti su od 10 do 59 godina.

Sonders je odbio da navede ime napadača i rekao je da vlasti još ne znaju zašto se ovaj napad dogodio.

Kanadske vlasti su odmah poslije napada saopštile da napad u toj četvrti nije bio slučajan i da ne isključuju terorizam kao motiv.

Iz jedne bolnice saopšteno je da je pet od ranjenih ljudi u ozbiljnom ili kritičnom ali stabilnom stanju. 

U bolnici Sent Majkls naveli su da su tri osobe odmah operisane da bi im se spasli životi. Bolnica nije dala dodatne podatke o nastradalima.

Naoružani muškarac je otvorio nasumičnu vatru na pješake koji su prolazili ulicom Danfort u 22.00 u nedjelju po lokalnom vremenu (4.00 u ponedjeljak po centralnoevropskom vremenu) prije nego što je počeo da cilja restorane.

Policija je brzo došla na mjesto i pucala u napadača koji je nekoliko trenutaka kasnije nadjen mrtav u jednoj uličici, naveli su istražitelji.

Jedan svjedok snimio je video na kojem se vidi kako muškarac u crnoj odjeći i s crnim šeširom brzo hoda ulicom i s trotoara ispaljuje tri hica u najmanje jedan restoran.

Svjedoci navode da su čuli brojne hice i opisuju da je napadač pucao u restorane i kafiće s obje strane ulice dok je prolazio pored njih.

"Obećavam svim stanovnicima Toronta i još više onima koji su pogođeni ovom tragedijom da nećemo štedjeti napor da nađemo odgovore na ovaj bezumni napad", rekao je gradonačelnik toronta Džon Tori. On je pozvao stanovništvo da ostane mirno i da izbjegava da izvlači zaključke.

Grčka četvrt je veoma živa oblast grada, sa dosta grčkih restorana i kafića.

U Atini grčki ministar spoljnih poslova rekao je da je "duboko šokiran ovim gnusnim oružanim napadom na grčku četvrt" i izrazio saučešće žrtvama i "solidarnost s stanovnicima i vladom Kanade".

Policija Toronta razmjestila je tokom vikenda desetine dodatnih pripadnika kao odgovor na povećanje broja oružanih incidenata u gradu u posljednje vrijeme. Prije nekoliko mjeseci vozač je kombijem uletio među pješake u Torontu, ubivši deset i povrijedivši četrnaest osoba, a vlasti nisu objelodanile motiv za taj napad.