Zaštiti bolnice i medicinsko osoblje u Siriji

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije , 37 odsto sirijskih bolnica je uništeno, oko 20 odsto ozbiljno oštećeno
1 komentar(a)
Sirija, Crveni krst, Foto: Telegraph
Sirija, Crveni krst, Foto: Telegraph
Ažurirano: 16.09.2013. 13:54h

Pedeset vodećih ljekara iz cijelog svijeta apelovalo je na sve strane u sukobu u Siriji da poštede bolnice, ljekare i medicinsko osoblje. Sistematski napadi na zdravstvene radnike, objekte i pacijente slamaju sirijski zdravstveni sistem, čineći gotovo nemogućim pružanje osnovne medicinske pomoći civilima", istakli su ljekari u otvorenom pismu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), 37 odsto sirijskih bolnica je uništeno i još 20 odsto drugih je oštećeno, navedeno je u pismu. Prema Dokumentacionom centru za nasilje, 469 zdravstvenih radnika je trenutno u zatvorima, a oko 15.000 lekara je bilo primorano da pobjegne iz zemlje.

"Od 5.000 lekara u Alepu prije početka konflikta, sada ih je ostalo 36", navedeno je u pismu ljekara. Među potpisnicima otvorenog pisma su nobelovci Žil Hofman, Piter Agre i Harald cu Hauzen, bivši direktor SZO Gro Harlem Brundtland, predsjednik Ljekara bez granica Uni Karunakara i drugi.

Bonus video: