Masakr u Vašingtonu djelo bivšeg vojnika

AP je naveo da je napadač najvjerovatnije ušao u kompleks pomoću tuđe propusnice
24 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 07:08h

Najmanje 13 osoba poginulo je u jučerašnjoj pucnjavi u kompleksu američke mornarice u Vašingtonu, uključujući i jednog napadača, 34-godišnjeg Teksašanina.

Osumnjičeni koji je poginuo, identifikovan je kao Eron Aleksis, a nadležni organi sinoć su tragali za još jednim saučesnikom koji je u vrijeme napada navodno nosio vojnu uniformu.

Zvaničnici su ranije kazali da se traga za dvojicom napadača, ali je sa jednog skinuta sumnja.

Gradonačelnik Vašingtona i šefica policije kazali su da je 12 osoba poginulo u pucnjavi u zgradi komande mornarice, u kojoj civili, vojno osoblje i preduzimači grade, kupuju i održavaju brodove i podmornice. U tom kompleksu, koji se nalazi na samo pet kilometara od Bijele kuće, radi oko 3.000 ljudi.

„U ovom trenutku ne znamo šta je bio motiv“, kazala je šefica vašingtonske policije Kati Lanir.

FBI objavio slike osumnjičenog Aleksisa

Otac Erona Aleksisa, Aldžernon Aleksis, sa kojim je Rojters telefonom stupio u kontakt, djelovao je zatečeno kada mu je saopštena vijest da mu je sin umiješan u pucnjavu.

„Ovo je potpuni šok”, kazao je i pitao kako može da dođe do onih koji vode istragu.

On je kazao da mu je sin bivši vojnik i da trenutno uporedo studira i obavlja poslove vezane za kompjutere u jednoj privatnoj kompaniji.

Asošiejtid pres je naveo da je napadač najvjerovatnije ušao u kompleks pomoću tuđe propusnice.

On je od od maja 2007. do januara 2011. bio angažovan puno radno vrijeme u mornaričkoj rezervi SAD, kazao je Rojtersu izvor iz mornarice, dodajući da nije jasno da li je u vrijeme napada bio kao civil radno angažovan u kompleksu.

„Suočavamo se sa još jednom pucnjavom i masovnim ubistvom, a danas se ono desilo u vojnom kompleksu, u našem glavnom gradu“, kazao je predsjednik Barak Obama, koji je svojevremeno obećao da će sprovesti „razumne“ mjere kontrole naoružanja nakon što je napadač ubio 20 djece i šestoro odraslih u decembru prošle godine u jednoj osnovnoj školi u Konektikatu. „Njima su poznate opasnosti služenja u inostranstvu, ali danas se suoačavaju sa nezamislivim nasiljem koje nisu očekivali kod kuće“.

U pucnjavi je povrijeđen jedan policajac koji je u stabilnom stanju nakon operacije, dok su tri osobe u kritičnom stanju u bolničkom centru u Vašingtonu. Iz bolnice je saopšteno da se očekuje još povrijeđenih.

U bolnici Univerziteta Džordž Vašington, jedan muškarac u 60-im godinama preminuo je od metka koji ga je pogodio u predjelu glave, kazao je Babak Sarani, šef traumatologije.

Zgrada Senata je poslije pucnjave zatvorena, ali i obližnje škole i aerodrom.

„Svi su počeli da paniče ne znajuće gdje da bježe“, kazala je novinarima Patriša Vard, koja radi u kompleksu.

Ova nesreća zadesila je vojni establišment manje od tri sedmice od kako je psihijatar američke vojske, major Nidal Hasan, osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva 13 ljudi 2009. u Fort Hudu u Teksasu. On je tada napao nenaoružane vojnike u, kako je kasnije kazao, aktu osvete zbog američkih ratova u muslimanskim zemljama.

Galerija

Bonus video: