Otvoren industrijski kompleks Kaesong

Kaesong je napravljen 2004. kao rijedak simbol međukorejske saradnje i uglavnom je bez posljedica preživljavao sve napetosti na Korejskome poluostrvu
1 komentar(a)
Kaesong, Foto: Beta/AP
Kaesong, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.09.2013. 08:29h

Južnokorejski poslovni ljudi prešli su u ponedjeljak ujutro granicu i ušli na teritoriju Sjeverne Koreje do zajedničkog industrijskog parka Kaesong, koji je ponovno otvoren poslije pet mjeseci.

Dvije zemlje su se prošlog sedmice dogovorile da 16. septembra otvore zajednički industrijski park Kaesong, smješten 10-ak kilometara od granice, koji je zatvoren prije pet mjeseci zbog vojnih napetosti između dvije Koreje.

Više desetina južnokorejskih automobila, kamiona i radnika prešlo je granicu oko 8.30 po lokalnom vremenu.

Kaesong je napravljen 2004. kao rijedak simbol međukorejske saradnje i uglavnom je bez posljedica preživljavao sve napetosti na Korejskome poluostrvu, ali je u martu nakon trećeg sjevernokorejskog nuklearnog testa napetost porasla i Pjongjang je praktično zatvorio Kaesong jer je povukao 53.000 radnika zaposlenih u 123 južnokorejske fabrike.

Dvije Koreje su se prošli mjesec dogovorile da nastave rad u toj zoni, važnom izvoru za sjevernokorejski režim.

Sporazumom je Sjever prihvatio zahtjev Juga da se Kaesong otvori stranim ulagačima. Seul taj potez smatra garancijom da ubuduće neće biti zatvaranja industrijskoga kompleksa.

Sporazum sadrži i plan da se u oktobru u Kaesongu održe prezentacije za strane ulagače.

Bonus video: