Keri ne pristaje na Asadov rok

On je upozorio da bi američki vojni udar mogao da se dogodi ako Asad ne pristane da na propisan način demontira svoj arsenal hemijskog oružja
6 komentar(a)
Džon Keri, Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.09.2013. 06:52h

Američki državni sekretar Džon Keri odbacio je danas predlog sirijskog predsjednika Bašara al Asada da počne da dostavlja podatke o svom arsenalu hemijskog oružja mjesec dana nakon potpisivanja međunarodnog sporazuma o zabrani hemijskog oružja.

Govoreći na pres konferenciji sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Ženevi, Keri je napomenuo da je Asad rekao da je rok od 30 dana standardan, prenosi AP.

"Nema ničeg standardnog u ovom procesu", kazao je Keri, zbog toga što je Asad upotrijebio hemijsko oružje.

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad rekao je danas da će Sirija predati svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu zbog Rusije, a ne zbog prijetnje SAD

"Riječi sirijskog režima po našem sudu jednostavno nisu dovoljne", istakao je američki državni sekretar.

"Zato smo došli ovdje da radimo zajedno sa Rusima", rekao je on novinarima u Ženevi, prenio je AFP.

Keri je upozorio da bi američki vojni udar mogao da se dogodi ako Asad ne pristane da na propisan način demontira svoj arsenal hemijskog oružja.

On je dodao da "mora biti posljedica ako se to ne desi", navodi AP.

Keri je ponovio američki stav da bi sila mogla biti potrebna protiv Sirije ako diplomatski način ne bude dao rezultate.

"Predsjednik Obama je jasno stavio do znanja da ukoliko diplomatija ne bude uspjela moglo bi biti neophodno da se silom umanji Asadova sposobnost korišćenja hemijskog oružja", rekao je američki zvaničnik, prenijela je agencija Rojters.

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad rekao je danas da će Sirija predati svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu zbog Rusije, a ne zbog prijetnje SAD.

"Prijetnje SAD nisu uticale na odluku da predamo hemijsko oružje pod kontrolu", rekao je sirijski predsjednik, a prenosi agencija Interfaks.

Bonus video: