U Meksiku protest 12.000 nastavnika

Nezadovoljni reformom obrazovanja, nastavnici u Meksiko Sitiju protestuju već tri nedjelje. Neki od 12.000 demonstranata sukobili se sa policijom, koja ih je spriječila da dopru do rezidencije predsjednika
0 komentar(a)
Meksiko, protest nastavnika, Foto: Rojters
Meksiko, protest nastavnika, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.09.2013. 17:49h

Oko 12.000 nastavnika, nezadovoljnih reformom obrazovanja, demonstriralo je u Meksiko Sitiju, a neki od demonstranata su se sukobili sa policijom koja ih je sprječavala da dopru do rezidencije predsjednika Enrikea Penje Njete.

Policija je oko predsjedničke rezidencije postavila metalne barijere i kamione.

Delegaciju sindikata nastavnika primio je ministar unutrašnjih poslova Migel Osorio Čong, ali detalji razgovora za sada nisu poznati.

Protest nastavnika izazvao je kolaps u saobraćaju.

Nastavnici su posljednje tri nedjelje kampovali na centralnom trgu i održali su nekoliko protesta koji su razbjesneli građane zbog izazivanja velikog haosa u saobraćaju.

Manji protesti nastavnika održani su i u drugim gradovima.

Nastavnici smatraju da je reformom oduzeta moć sindikatima kada je u pitanju obrazovanje, a i zahtjeva se i da nastavnici prolaze obavezno ocjenjivanje učinka ako žele da dobiju posao ili napreduju, prenosi AFP.

Nastavnici međutim tvrde da nacionalno testiranje ne uzima u obzir činjenicu da mnogi od njih rade u seoskim školama u planinskim oblastima gdje se standardi moraju prilagoditi djeci koja, prije španskog, uče svoj maternji jezik.

Bonus video: