The Washington Post

Sirija: CIA isporučuje oružje pobunjenicima

Takođe, prema pisanju američkog dnevnog lista, vrši se i isporuka sofisticirane opreme za komunikaciju, kao i moderni borbeni medicinski kompleti
4 komentar(a)
Sirija, pobunjenici, Foto: Beta/AP
Sirija, pobunjenici, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.09.2013. 07:14h

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) započela je prije dvije nedjelje tajnu isporuku oružja sirijskim pobunjenicima, dok je Stejt dipartment isporučio vozila i ostalu opremu, objavio je u današnjem broju "The Washington Post".

Jedan od vodećih američkih dnevnika navodi da se isporučujue samo lako naoružanje i municija i da je ono već počelo da pristiže u Siriju.

Takođe, vrši se i isporuka sofisticirane opreme za komunikaciju i moderni borbeni medicinski kompleti.

Sastanak u Savjetu bezbjednosti završen bez pravih pregovora

Predstavnici pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD - razgovarali su danas u Njujorku iza zatvorenih vrata o Siriji, ali bez pravih pregovora, izjavile su neimenovane diplomate UN.

Napeto na pregovorima o rezoluciji o sirijskom oružju >>>

"Svi su iznijeli svoje stavove, ali nije bilo pravih pregovora", rekao je neimenovani diplomata UN, nakon 45-minutnog razgovora, koji je održan u srijedu u misiji Rusije pri UN, prenio je AFP.

Francuska, Velika Britanija i SAD založili su se za rezoluciju Savjeta bezbjednosti kojom se predlažu kaznene mjere ukoliko Damask odbije da preda zabranjeno hemijsko oružje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je neprihvatljivo da 15-člani Savjet donese rezoluciju kojom se krivica za napad blizu Damaska 21. avgusta pripisuje sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Sastanak Savjeta bezbednosti zakazan za utorak otkazan je u posljednji trenutak na zahtjev Moskve.

Francuska je nagovijestila da je spremna da izmijeni svoj nacrt rezolucije, ali da namjerava da zadrži vojnu opciju na stolu, kao sredstvo pritiska na Asadov režim.