Vang Đijanlin

Najbogatiji Kinez "težak" 22 milijarde dolara

Vangova kompanija je prošle godine kupila lanac AMC bioskopa za 2,6 milijardi dolara, što je najveća suma ikad izdvojena za kupovinu neke američke kompanije
96 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 15:22h

Kineski milijarder Vang Đijanlin, koji je prošle godine kupio jedan od najvećih američkih bioskopskih lanaca, novi je najbogatiji Kinez, sa imovinom koja se procjenjuje na 22 milijarde dolara, objavio je danas "Hurun report", koji pravi godišnju listu najbogatijih ljudi u Kini.

Vang, čija korporacija "Dalian Vanda group" upravlja hotelima, bioskopima i robnim kućama, smijenio je na prvom mjestu prošlogodišnjeg rekordera Zonga Kingua, čije bogatstvo se procjenjuje na 18,7 milijardi dolara.

Vangova kompanija je prošle godine kupila lanac AMC bioskopa za 2,6 milijardi dolara, što je najveća suma izdvojena za kupovinu neke američke kompanije ikada.

"Hurun report" je naveo da je rast vrijednosti akcija doprinio da se ove godine broj Kineza čija se imovina procjenjuje na najmanje milijardu dolara poveća sa 64 na 315, u poređenju sa prethodnom decenijom, kada u Kini nije postojao nijedan milijarder.

Zahvaljujući skoku akcija, prvih pet Kineza na listi udvostručio je svoje bogatstvo. List "Hurun report" navodi da je 559 bogataša sa liste u prethodnih godinu dana zabilježilo rast bogatstva, dok je kod 252 biznismena ono opalo.

Jedna od četiri osobe od 1.021 sa spiska najbogatijih "Hurun report"-a zaradila je bogatstvo na nekretninama. Cijene nekretnina u Kini su skočile, najviše zahvaljujući velikom vladinom ulaganju i bankarskim kreditima, kao odgovoru na globalnu ekonomsku krizu 2008. Rast cijena nekretnina uticao je, međutim, na produbljivanje jaza između bogate kineske elite i siromašne većine, što je podstaklo socijalne tenzije.

Najbogatija žena u Kini nalazi se na petom mjestu liste "Hurun report2-a, a radi se o Jang Huijan, čije bogatstvo iznosi 8,3 milijardi dolara. Ona je ćerka osnivača firme za nekretnine Kantri gardens, a 2007, kada je preuzela od oca upravljanje firmom, bila je prva na listi najbogatijih Kineza.

Poslije SAD-a,  Kina ima najviše milijardera.

Galerija