Sirijska vojska spašava hrišćane u Maluli

Nakon što su grupe povezane s Al-Kaidom žestoko napale ovo naselje koje se nalazi u blizini Damaska prošle sedmice, sirijska vojska je poslala pojačanje
54 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 18:37h

Dopisnici RT-a (Russia Today) na terenu u Siriji, koji se pozivaju na najnovije informacije sirijske vojske, prenose vijest da je slomljena ekstremistička opsada istorijski veoma značajnog mjesta Malula (Maaloula), jednog od glavnih simbola hrišćanstva u Siriji.

Dopisnici Press TV-a dodaju da se u ovom trenutku 90% ovog naselja nalazi pod kontrolom sirijske vojske i da su militanti pobjegli u obližnja brda.

Podsjetimo, do eskalacije sukoba došlo je u srijedu prošle sedmice kada su grupe povezane s Al-Kaidom žestoko napale ovo naselje koje se nalazi u blizini Damaska. Vojska je poslala pojačanje, ali su ekstremisti iz grupe Al-Nusra Front uspjeli da u nedjelju zauzmu većinu naselja. Opozicioni izvori isticali su da je cijela Malula pod kontrolom militanata, ali je vojska tada odbacila ove tvrdnje.

Tokom posljednja dva dana vodili su se žestoki sukobi na prostoru naselja i u njegovoj okolini. Današnje informacije govore da je "opsada slomljena", ali potpuna kontrola nad naseljem još uvijek nije u rukama vojske.

Jedan sirijski oficir je rekao za AFP: "Vojska još nije zauzela Malulu, borbe traju, ali vojska ostvaruje napredak". Ista novinska agencija prenosi izjave stanovnika koji ističu da militanti bliski sa Al Kaidom pucaju u krstove i da su najmanje jednog stanovnika natjerali da se preobrati u Islam.

Malula je planinsko naselje u kojem živi oko 2,000 stanovnika, nalazi se na oko 60 kilometara sjeveroistočno od Damaska i jedno je od najznačajnijih hrišćanskih središta u Siriji jer se u naselju čuvaju neke od najstarijih relikvija.

Malula je takođe jedno od posljednjih mjesta na svijetu gdje se još uvijek govori aramejski jezik, "jezik za koji se vjeruje da je njime govorio i Isus i da su njime prvobitno zapisane riječi Novog Zavjeta.".

Osim što je veoma važno mjesto za hrišćansku kulturu, Malula takođe ima i veliki strateški značaj jer se nalazi na glavnoj saobraćajnici koja povezuje Homs i Damask.

Galerija

Bonus video: