Obama: Posljednja šansa diplomatiji da bi se izbjegao vojni udar na Siriju

Predsjednik SAD je zamolio lidere Kongresa da odlože glasanje o upotrebi sile prema režimu u Damasku "dok traju diplomatski napori"
7 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 14:20h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je, tokom obraćanja naciji iz Bijele kuće, da će dati posljednju šansu diplomatiji da bi se izbjegao vojni udar na Siriju, ali je istovremeno snažno branio ideju da SAD moraju da odgovore na upotrebu hemijskog oružja, ako diplomatija ne bude dala rezultate.

Obama je jutros rekao da je zatražio od Kongresa da odloži glasanje o upotrebi sile u Siriji i da će tragati za diplomatskim rješenjem za uklanjanje hemijskog oružja u toj zemlji, javljaju svjetski mediji.

"U međuvremenu", kazao je Obama, "naredio sam našoj vojsci da zadrži sadašnji položaj, kako bi se nastavio pritisak na Asada, i da bude u poziciji da reaguje ako diplomatija ne urodi plodom"

Kako prenosi BBC, Obama je u televizijskom obraćanju takođe stavio do znanja da je naredio američkoj vojsci da bude "u poziciji da reaguje" ukoliko diplomatski napori ne budu dali rezultate.

Obama je pozdravio prijedlog Rusije da se hemijsko oružje u Siriji stavi pod međunarodnu kontrolu ali je dodao: "Prerano je govoriti da li će ova ponuda da urodi plodom".

"Bilo kakav sporazum morao bi da potvrdi da se režim (sirijskog predsjednika Bašara) Asada drži obaveza koje je preuzeo.

Ali ova inicijativa ima potencijal za otklanjanje prijetnje od hemijskog oružja bez korišćenja sile", rekao je američki predsjednik.

Kako je dodao, zbog toga je zamolio lidere Kongresa da odlože glasanje o američkoj upotrebi sile prema režimu u Damasku "dok traju diplomatski napori".

Obama je potvrdio ranije izvještaje da će se američki državni sekretar Džon Keri sastati sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim u četvrtak u Ženevi i dodao: "A ja ću nastaviti svoje razgovore sa predsjednikom (Rusije, Vladimirom) Putinom".

"Razgovarao sam sa dva naša najbliža saveznika, Francuskom i V. Britanijom, i mi ćemo raditi zajedno, u konsultacijama sa Rusijom i Kinom, da iznesemo pred Savjet bezbjednosti UN rezoluciju kojom se od Asada zahtijeva da odustane od hemijskog oržja i da ga naposljetku uništi pod međunarodnim nadzorom", rekao je Obama.

"U međuvremenu", kazao je, "naredio sam našoj vojsci da zadrži sadašnji položaj, kako bi se nastavio pritisak na Asada, i da bude u poziciji da reaguje ako diplomatija ne urodi plodom".

Grupe povezane sa Al Kaidom ćute o mogućim napadima na Siriju

U raspravi o mogućim vojnim udarima zapadnih zemalja, prije svih Sjedinjenih Država na Siriju, grupe bliske Al-Kaidi samo ćute jer bi napad na režim Bašara al-Asada išao njima na ruku, ocjenjuju danas analitičari.

Džihadske grupe "Islamska država" u Iraku i Levantu (EILL) i Front Al-Nusra (ANF), koje se bore u Siriji protiv Asadove vlade, suzdržale su se od bilo kakvog komentara, a stručnjaci tvrde da ne žele da priznaju kakvu bi pomoć mogle da dobiju od jednog od svojih najljućih neprijatelja, SAD-a, piše Rojters.

"Te grupe ističu svoju mržnju prema Zapadu, ali sada vidimo da ćute iako se radi o mogućem bombardovanju jedne arapske zemlje. Ćute jer bi im ti vojni udari pomogli u vojnom smislu", kazao je irački zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Tarik al-Mamuri, irački politikolog, podsjeća da postoji zajednički interes SAD-a i islamskih militantnih grupa: svi oni žele pad sirijskog režima. To mišljenje dijeli i profesor političkih nauka Ihsan al-Šamari kada tvrdi da bi svaka vojna akcija značila "slabljenje Asada", što bi njegovim protivnicima omogućilo uspjehe na terenu.

"I zbog toga ćute kada je riječ o vojnom udaru na Siriju. Sve te grupe, EILL-a i ANF-e, biće na dobitku", tvrdi Mamuri.

Međutim, neki islamisti strahuju da bi Amerikanci napad na Asada mogli iskoristiti i za napade na njihove baze.

"Ništa dobro ne možemo očekivati od Amerike, kao što smo vidjeli u Iraku i drugim djelovima svijeta", kazao je Abu Karam. Islamisti na Levantu, upozorio je Abu Sad al-Ameli, "moraju da se pripreme kao da će krstareće rakete i na njih padati".

Galerija

Bonus video: