Dvije Koreje obnavljaju Kesong, zajedničku industrijsku zonu

Zona Kesong je funkcionisala tako što je J.Koreja davala menadžere i znanje, a S.Koreja radnu snagu
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 07:29h

Sjeverna i Južna Koreja su jutros odlučile da obnove rad zajedničke industrijske zone Kesong, koja se nalazi na teritoriji Sjevera i koja ne radi od aprila, otkako ju je Pjongjang zatvorio uz bujicu prijetnji Seulu i njegovom savezniku, SAD.

Ovo je novi znak smanjivanja tenzija između dva rivala, koje su na proljeće bile na vrhuncu, kad su Ujedinjene nacije dva puta zaoštravale sankcije Sjevernoj Koreji zbog testiranja raketne tehnologije i nuklearnog oružja.

Dvije Koreje takođe za ovaj mjesec planiraju ujedinjavanje porodica razdvojenih Korejskim ratom, a prošle sedmice su obnovile "vruću liniju" između pograničnih vojnih jedinica

Pjongjang je na to odgovorio veoma ratobornom retorikom, prijetnjama "svetim" nuklearnim ratom Seulu i Vašingtonu, i zatvaranjem Kesonga.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje je saopštilo da će industrijska zona Kesong, koja se nalazi odmah do teško utvrđene granice Sjevera i Juga, početi probni rad sljedećeg ponedjeljka, dok će stalno poslovanje krenuti u nekom trenutku poslije toga.

Južnokorejske kompanije koje budu poslovale u Kesongu biće oslobođene plaćanja poreza za ovogodišnje poslovanje u toj zoni.

Dvije Koreje takođe za ovaj mjesec planiraju ujedinjavanje porodica razdvojenih Korejskim ratom, a prošle sedmice su obnovile "vruću liniju" između pograničnih vojnih jedinica.

Sporazum o Kesongu je objavljen nakon što su se prošlog mjeseca, poslije sedam rundi pregovora - od kojih se jedna završila tučom između pregovarača - Pjongjang i Seul dogovorili da rade na otvaranju industrijske zone.

Kesong je bio posljednji simbol saradnje dvaju Koreja prije no što je Pjongjang odlučio da povuče svojih 53.000 radnika i zatvori zonu.

Ova zona je funkcionisala tako što je Južna Koreja davala menadžere i znanje, a Sjeverna Koreja radnu snagu.

Galerija

Bonus video: