Egipat: Zabrana rada za 55.000 sveštenika

To se ocjenuje kao posljednji potez usmjeren protiv pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija
0 komentar(a)
Tamarod, Egipat, Foto: Reuters
Tamarod, Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2013. 14:38h

Egipatske vlasti su donijele odluku da zabrane propovjedi u džamijama 55.000 sveštenika koji nemaju odobrenje da se bave tim poslom, saopšteno je danas u Kairu.

To se ocjenuje kao posljednji potez usmjeren protiv pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, izvještava Rojters.

Po riječima egipatskog ministra za vjerska pitanja Mohameda Moktara Goma, neovlašćena sveštena lica su fundamentalisti i predstavljaju prijetnju za zemlju.

Zabranom će uglavnom biti pogođene male, nelegalne džamije i improvizovana mjesta molitve.

Vlasti nastoje da se u zemlji sprovodi umjereni islamizam, a ne radikalne vjerske ideje.

Od zbacivanja Morsija u Egiptu je uhapšeno više od 2.000 radikalnih islamista, uključujući i većinu vođa organizacije Muslimanska braća, od kojih su neki optuženi za terorizam i ubistva.

Prethodne sekularne vlade su se, takodje, borile protiv propovjednika fundamentalista, ali u tome nisu uspijevale zbog jakog uticaja islamista.

Sada, međutim, vojska i bezbjednosne snage uživaju podršku priličnog dijela javnosti, koja se protivila širokim nadležnostima koje je sam sebi dodijelio bivši predsjednik Morsi i bila nezadovoljna njegovim upravljanjem krhkom egipatskom privredom.

Bonus video: