Obama: Možda i ne bude napada na Siriju

Obama će se večeras obratiti naciji, koja se velikom većinom protivi vojnoj akciji u Siriji i pokušati, kako je rekao, da objasni da to nije Irak, Avganistan, pa ni Libija
12 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.09.2013. 08:19h

Američki predsjednik Barak Obama nagovijestio je mogućnost da Sjedinejne Američke države (SAD) odustanu od napada na Siriju ukoliko Bašar el Asad prihvati rusku inicijativu da hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Američki Senat odgodio je najavljeno glasanje o rezoluciji Obame kojom bi bili odobreni vazdušni udari na Siriju.

Obama je pozdravio rusku inicijativu i rekao da bi to moglo da odagna pretnju Amerike vojnom intervencijom protiv Sirije, prenosi RTS.

Obama je dao intervjue za šest vodećih američkih TV stanica u kojima je prvi put pomenuo da je o toj incijativi već razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako je kazao, naložio je državnom sekretaru Džonu Keriju da o toj incijativi razgovara direktno sa Rusima.

"Ako možemo da iskoristimo sve diplomatske napore i dođemo do formule koja međunarodnoj zajednici daje provjerljive i sprovodljive mehanizme da riješi pitanje hemijskog oružja u Siriji, onda sam ja u potpunosti za to. Međutim, moramo da vidimo detalje incijative”, rekao je Obama.

Većina analitičara ocjenjuje da je ruska incijativa došla kao slamka spasa američkom predsjedniku, jer se više od polovine članova Predstavničkog doma Kongresa, kao i četvrtina članova Senata protivi vojnoj intervenciji u Siriji.

Međutim, Obama je rusku incijativu pokušao da prikaže kao uspjeh američke spoljne politike.

"Mislim da ima smisla pretpostaviti da ne bismo došli do ove tačke da nije bilo uvjerljive vojne prijetnje koja stoji iza međunarodnih normi protiv upotrebe hemijskog oružja”, kazao je Obama.

On će se večeras obratiti naciji, koja se velikom većinom protivi vojnoj akciji u Siriji i pokušati, kako je rekao, da objasni da to nije Irak, Avganistan, pa ni Libija.

Prema riječima Obame, ovdje se radi o napadima na određene ciljeve kako bi se režim predsjednika Asada onesposobio za upotrebu hemijskog oružja.

"Znam da će biti teško da ubijedim i naše građane i Kongres, ali u slučaju da svi diplomatski napori propadnu, u američkom je nacionalnom interesu da obezbijedi poštovanje zabrane upotrebe hemijskog oružja”, rekao je Obama.

Bonus video: