Rusija na zadatku da ubijedi Damask: Predajte hemijsko oružje

"Ako će uspostavljanje međunarodne kontrole nad hemijskim oružjem u toj zemlji omogućiti izbjegavanje napada, odmah ćemo početi da radimo s Damaskom"
4 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2013. 17:47h

Sirijski ministar inostranih poslova pozdravio je predlog Rusije da Sirija stavi zalihe svog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu.

Naime, ranije je javljeno da će Rusija pokušati da ubijedi vlasti u Damasku da zalihe hemijskog oružja stave pod međunarodnu kontrolu kako bi se izbjegao napad SAD na Siriju.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je to rekao nekoliko časova pošto je državni sekretar SAD Džon Keri poručio da režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada može riješiti krizu zbog upotrebe hemijskog oružja, tako što će predati kontrolu nad "svakim komadom" tog oružja u roku od nedjelju dana.

"Ako će uspostavljanje međunarodne kontrole nad hemijskim oružjem u toj zemlji omogućiti izbjegavanje napada, odmah ćemo početi da radimo s Damaskom"

Keri je rekao da ne vjeruje da je Asad spreman da to uradi, a Lavrov, koji je danas u Moskvi razgovarao sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom, naveo je da će Moskva pokušati da ubijedi sirijski režim.

"Ako će uspostavljanje međunarodne kontrole nad hemijskim oružjem u toj zemlji omogućiti izbjegavanje napada, odmah ćemo početi da radimo s Damaskom", rekao je Lavrov.

On je dodao da će Moskva pozvati sirijsko rukovodstvo ne samo da se skladišta s hemijskim oružjem stave pod međunarodnu kontrolu, već i da se uništi to oružje i da se Damask potpuno pridruži međunarodnoj Konvenciji o zabrani hemijskog oružja iz 1993.

Lavrov je rekao da je već predao predlog Mualemu i da očekuje brz i pozitivan odgovor.

Mediji su ranije izvijestili da je ruski predsjednik Valdimir Putin, koji je o Siriji prošle nedjelje razgovarao s američkim predsjednikom Barakom Obamom tokom samita Grupe 20 u Sankt Peterburgu, nastojao da postigne dogovor kojim bi Asad predao kontrolu nad hemijskim oružjem.

Lavrov je prethodno danas negirao da Rusija nastoji da se postigne sporazum "iza leđa sirijskog naroda".

Obama je, poslije optužbi iz SAD da su Asadove snage napadom hemijskim oružjem u avgustu ubile više od 1.400 ljudi, rekao da je on za napad na Siriju, ali je tražio od Kongresa da odbori intervenciju.

Britanski premijer Dejvid Kameron pozdravio je danas predlog Rusije da Sirija stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu kako bi se izbjegla američka vojna intervencija.

"Ako bi se to desilo, to bi bilo veoma dobrodošlo", rekao je Kameron parlamentarcima.

"Ako bi Sirija stavila svoje hemijsko oružje van upotrebe, pod međunarodno nadgledanje, to bi jasno bio veliki korak naprijed i to bi trebalo ohrabriti", dodao je Kameron.

Bonus video: