Oslobođen italijanski novinar nakon pet mjeseci zatočeništva u Siriji

Kviriko je nakon izlaska iz aviona kazao da se prema njemu tokom zatočeništva “nisu ponašali uljudno i da je preživio veliki strah”
0 komentar(a)
Domeniko Kviriko, Foto: Beta/AP
Domeniko Kviriko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2013. 10:10h

Ratni novinar italijanskog lista “La Stampa” Domeniko Kviriko je, nakon pet mjeseci zarobljeništva u Siriji, oslobođen sinoć, javlja Anadolija.

Italijanska vlada je sinoć saopštila da su Kviriko i beligijski državljanin Pjere Pikinik, koji je otet zajedno sa njim, oslobođeni nakon pet mjeseci zarobljeništva u Siriji.

Njih dvojica su avionom vlade Italije prebačeni na aerodrom Kampino u Rimu gdje ih je dočekala italijanska ministarka vanjskih poslova Ema Bonino.

Kviriko je nakon izlaska iz aviona kazao da se prema njemu tokom zatočeništva “nisu ponašali uljudno i da je preživio veliki strah”.

Premijer Enriko Leta je istakao da je Italija uspjela u naporima da Kviriko bude oslobođen.

“Nikada nismo gubili nadu da će biti oslobođen. Na kraju smo uspjeli u našim naporima”, kazao je Leta.

Bonino je izrazila veliko zadovoljstvo oslobađanjem italijanskog novinara dodavši da će “Kviriko sada imati mnogo vremena da bude sa svojom porodicom”.

Kviriko će danas dati izjavu pred javnim tužiocem u Rimu.

On je zarobljen 6. aprila u blizini Homsa kada mu se izgubio svaki trag sve do 6. jula, kada se telefonom uspio čuti sa svojom porodicom.

Bonus video: