AP: Obamina administracija odbija da dostavi dokaze o Siriji

"Američka vlada insistira da ima obavještajne podatke da je u Siriji 21. avgusta upotrebljeno hemijsko oružje, ali javnost tek treba da vidi barem jedan konkretan dokaz"
19 komentar(a)
Sirija, Foto: Beta/AP
Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2013. 08:25h

Američka agencija Asošiejted Pres saopštila je da je administracija predsjednika Baraka Obame odbila da joj dostavi dodatne dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, sem što su pušteni video snimci na televiziji Si-En-En.

"Američka vlada insistira da ima obavještajne podatke da je u Siriji 21. avgusta upotrebljeno hemijsko oružje, ali javnost tek treba da vidi barem jedan konkretan dokaz do koga su došle američke obavještajne službe", navodi se u vijesti AP-a.

Agencija ističe da nisu prikazani satelitski snimci načinjeni tri dana prije napada, kao ni transkripti komunikacija sirijske vojske, koji bi povezali vladu Bašara al-Asada sa navodnim napadom hemijskim oružjem, što je Obamina administracija rekla da posjeduje.

"Odbijeno je više zahtjeva da vidimo satelitske snimke, a odbijen je i zahtjev da nam budu dostavljeni transkripti razgovora", prenosi AP.

Administracija predsjednika Baraka Obame suočava se sa ozbiljnim problemima u stvaranju većine u Kongresu koja bi potvrdila njegov zahtjev za vazdušnim udarima u Siriji.

Obama će danas dati intervju za šest nacionalnih televizijskih kuća u SAD, dok je za utorak uveče predviđeno njegovo obraćanje naciji iz Bijele kuće.

Bonus video: