NAPAD NA SIRIJU

USA Tudej: Obama nije ubijedio Kongres

Kako navodi najtiražniji američki dnevni list, prema anketi koju je on sproveo, sada samo 44 od 533 kongresmena i senatora podržava rezoluciju
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2013. 07:55h

Predsjednik SAD Barak Obama u ovom trenutku nema ni približnu podršku u Kongresu za rezoluciju kojom bi bili podržani vazdušni udari na Siriju, piše USA Tudej.

Kako navodi najtiražniji američki dnevni list, prema anketi koju je on sproveo, sada samo 44 od 533 kongresmena i senatora podržava rezoluciju, dok je protiv 149.

Kada se pogleda samo Senat, plan o napadu podržava 22, protiv je 19 senatora, a njih 59 se još nije izjasnilo. Procenjuje se da će se za usvajanje tražiti većina od tri petine, to jest 60 od ukupno 100 senatora.

Situacija je po Obamu još gora u Donjem domu (Kongresu), gdje se prema pisanju USA Tudeja, sada 19 kongresmena izjasnilo da podržava rezoluciju, a čak 130 da joj se protivi. Kongres ukupno broji 433 mjesta, pošto su dva mjesta upražnjena i za njih još nisu održani izbori.

Procjenjuje se da su republikanci naročito protiv Obaminog predloga, i to u razmjeri osam prema jedan. Čak ni afro-američki kongresmeni, koji obično u ogromnom broju podržavaju predsjednikova rešanja, sada nisu stali iza Obame.

USA Tudej navodi da se prema dostupnim podacima samo dvoje od 42 kongresmena izjasnilo za napad na Siriju.

"Žurba s kojom se predsjednik vratio sa evropske turneje i najava obraćanja naciji pokazatelj je žurbe i vjerovatno rastućeg osjećaja zloslutnosti u Bijeloj kući", smatra Lari Džekobs direktor Centra za političke studije Univerziteta Minesota.

Obama će danas dati intervju za šest nacionalnih televizijskih kuća u SAD, dok je za utorak uveče predviđeno njegovo obraćanje naciji iz Bijele kuće.

Senat bi u sredu mogao da započne glasanje o Obaminoj rezoluciji, pri čemu se konačna odluka očekuje vjerovatno u petak, dok bi Donji dom (Kongres), mogao da glasa početkom naredne nedjelje.