Der Spiegel: SAD mogu da pristupe ličnim podacima korisnika "smartfona"

Njemački nedjeljnik piše da podaci kojima NSA ima pristup jesu kontakti u imeniku, spisak poziva, SMS poruke i lokacija telefona
4 komentar(a)
Lora Poitras, Foto: Greanvillepost.com
Lora Poitras, Foto: Greanvillepost.com
Ažurirano: 08.09.2013. 12:49h

Njemački nedjeljnik "Špigl" (Der Spiegel) objavio je danas da američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) može da pristupi ličnim podacima korisnika svih većih marki pametnih telefona ("smartfona").

Ovaj nedjeljnik se poziva na dokumentaciju NSA i britanskog Državnog komunikacijskog štaba (GCHQ), u kojoj ove obavještajne agencije planiraju organizovanje timova za probijanje zaštitnih mjera na telefonima iPhone, Blackberry i Android.

Podaci kojima NSA ima pristup, po pisanju "Špigla", jesu kontakti u imeniku, spisak poziva, SMS poruke i lokacija telefona.

Njemački nedjeljnik navodi da u dokumentima nema naznaka da NSA sprovodi masovni nadzor korisnika "smartfona", nego da se ove tehnike koriste u špijuniranju određenih ličnosti.

U članku se ne navodi gdje i kako je "Špigl" došao do dokumentacije NSA i GCHQ, ali jedan od autora teksta je američka režiserka Lora Poitras, poznata po bliskim vezama sa uzbunjivačem i bivšim službenikom NSA Edvardom Snoudenom.

Bonus video: