Egipat: Još jedna tačka optužnice protiv svrgnutog predsjednika

Morsi je danas optužen za uvredu sudija, pošto je 22 među njima optužio da su falsifikovali rezultate parlamentarnih izbora 2005, kad je pobijedila Mubarakova partija
0 komentar(a)
Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.09.2013. 14:55h

Državni tužilac u Egiptu dodao je još jednu tačku optužnice protiv svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija zato što je, dok je bio na vlasti, uputio uvrede sudijama, optuživši ih za izbornu prevaru.

Od kada je svrgnut sa vlasti prije dva mjeseca, Morsija vojska drži na nepoznatoj lokaciji i on je prošle nedjelje optužen za podsticanje na ubistvo demonstranta koji su protestovali 5. decembra 2012. godine.

Za podsticanje na ubistvo demonstranata optuženo je još 14 zvaničnika Muslimanskog bratstva.

Morsi je danas optužen za uvredu sudija, pošto je 22 među njima optužio da su falsifikovali rezultate parlamentarnih izbora 2005. godine, kad je pobijedila Nacionalna demokratska partija (NDP) nekadašnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Poslije višenedjeljnih masovnih protesta, Hosni Mubarak je svrgnut sa vlasti u februaru 2011. godine, a Muslimansko bratsvo pobijedilo je na parlamentarnim izborima 2012. godine.

Morsi, koji pripada Muslimanskom bratstvu, svrgnut je sa vlasti 3. jula, a u sukobima njegovih pristalica i vojske za nedjelju dana poginulo je najmanje hiljadu ljudi.

Uhapšeno je više od 2.000 članova Muslimanskog bratstva, među kojima gotovo svi visoki zvaničnici tog islamističkog pokreta.

Bonus video: