16 odsto ljudi na Zemlji je nepismeno, od toga su dvije trećine žene

Broj nepismenih se smanjuje među mladima, ali se proporcionalno ne smanjuje i broj nepismenih mladih žena
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2013. 10:29h

U svijetu ima oko 774 miliona nepismenihosoba, odnosno oko 16,1 odsto stanovništva starijeg od 15 godina, podaci su UNESCO-a objavljeni pred Međunarodni dan pismenosti koji se obilježava 8. septembra.

Cilj UNESCO-a je da se boljim pristupom obrazovanju iz godine u godinu smanjuje broj odraslih koji ne znaju da čitaju i pišu, kao i da se pod motom "Moramo održati obećanje - obrazovanje za sve" omogući pohađanje škola još uvijek milionima djece među kojima su većina djevojčice.

Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova je povodom Međunarodnog dana pismenosti poručila je da je pismenost više od obrazovnog prioriteta.

"Pismenost je ulaganje u budućnost i prvi korak prema svim novim oblicima pismenosti u 21. vijeku. Želimo doživjeti vijek u kojem će svako dijete znati da čita i služi se tom vještinom kako bi steklo potpunu samostalnost", poručila je Bokova.

Od 774 miliona nepismenih dvije trećine ili gotovo 500 miliona su žene, a 123 miliona mladi od 15 do 24 godine.

Broj nepismenih se smanjuje među mladima, ali se proporcionalno ne smanjuje i broj nepismenih mladih žena. Njih 54 miliona od ukupno 76 miliona živi u samo devet zemalja. Najviše ih je u Indiji - oko 28 miliona, Pakistanu oko sedam miliona, a manje od pet miliona mladih nepismenih žena u ukupnom stanovništvu je u Etiopiji, Bangladešu, DR Kongu, Tanzaniji, Egiptu i Burkini Faso.

Od navedenih zemalja jedino u Bangladešu ima više nepismenih mladih muškaraca nego mladih žena, piše Jutarnji.hr.

Bonus video: