Žižek: Sirijska borba je lažna, nedostaje tu emancipacije!

Šta se događa u Siriji ovih dana ? Ništa zaista posebno, osim činjenice da je Kina jedan korak bliže da postane svjetska velesila , a njeni konkurenti slabe jedan drugog
9 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2013. 09:05h

Šta se događa u Siriji ovih dana? Ništa bitno, tvrdi "'slovenački div'', filozof i društveni teoretičar Slavoj Žižek.

Analitičkim rečenicama napisanim u britanskom Guardianu pridružio se antiratnom aktivisti i publicisti Noamu Čomskom koji se o krizi u Siriji takođe oglasio prije nekoliko dana. Ali, dok je Čomski komentarisao odluku Baraka Obame o traženju odobrenja Kongresa, odnosno odobrenje američkog napada na Siriju bez podrške Ujedinjenih nacija, Žižek se osvrnuo na unutarpolitičku situaciju u Siriji te ukratko pokušao da rastumači šta se trenutno događa u zemlji i zbog čega je moralno zgražavanje kao opravdanje intervencije zbog korišćenja hemijskog oružja u napadu na civile u stvari ''lažno''.

Nedostaje treća strana

Isti pridjev iskoristio je za opis borbe u Siriji. Ona je lažna, pseudo borba kojoj nedostaje radikalno-emancipatorska opozicija jasno uočljiva u Egiptu kod svrgavanja Mubarakovog režima.

"Ok, tu imamo lošeg diktatora koji je navodno hemijskim oružjem napao vlastiti narod, ali ko su protivnici njegovog režima? Čini se da je sve što je ostalo od demokratsko-sekularnog otpora sada utopljeno u haosu fundamentalističkih islamističkih grupa podržanih od Turske i Saudijske Arabije s jakom prisutnošću Al Kaide u pozadini", piše Žižek.

Al-Asadova vladavina barem se pretvarala da je sekularna, što sunitska opozicija nije. Niti ima jasne političke ciljeve, niti znakove široke emancipatorsko-demokratske koalicije, smatra Žižek. Riječ je tu samo o, tvrdi, kompleksnoj mreži religijskih i etničkih saveza pod uticajem velesila (Rusije i Kine sa jedne, SAD-a i zapadne Evrope s druge). Nedostaje tu treće, radikalno-emancipatorske snage pa je cijela borba lažna.

Put ka radikalizmu

"Ne moramo biti meteorolozi da vidimo u kojem smjeru vjetar u Siriji puše - prema Avganistanu", tvrdi Žižek te napominje da je u takvoj situaciji vojna intervencija suludi samodestruktivni oportunizam koji može imati nesagledive posljedice jer, ''ako radikalni islamisti preuzmu Siriju nakon Al-Asadovog pada, SAD će ponoviti grešku sa Avganistanom i naoružati nove talibanske i Al Kaidine kadrove''.

Stoga je i, na početku rečeno, moralno zgražanje kao opravdanje intervencije zbog korišćenja hemijskog oružja u napadu na civile lažno i utemeljeno na ''čudnoj etici'' koja opravdava zauzimanje strane jedne fundamentalističke grupe nad drugom.

Dakle, šta se događa u Siriji ovih dana ? Ništa zaista posebno, osim činjenice da je Kina jedan korak bliže da postane svjetska velesila , a njeni konkurenti slabe jedan drugog.

Bonus video: