Hamnei: Pregovori sa SAD o iranskom sporazumu bi bili beskorisni

Prema njegovim riječima, veliku grešku predstavlja uopšte zamisao da se problemi mogu rješavati putem pregovora i odnosa sa SAD
0 komentar(a)
Ali Hamnei, Foto: Reuters
Ali Hamnei, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2018. 14:54h

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ocijenio je danas da bi pregovori sa SAD o iranskom nuklearnom programu bili "beskorisni", pošto Vašington, kako smatra, ne poštuje svoje obaveze.

"Kao što sam ranije rekao, ne možemo da vjerujemo SAD o tom pitanju, dakle pregovori sa SAD su beskorisni", rekao je Hamnei na sastanku s iranskim diplomatama u Teheranu.

Prema njegovim riječima, veliku grešku predstavlja uopšte zamisao da se problemi mogu rješavati putem pregovora i odnosa sa SAD.

Poslije povlačenja iz nuklearnog sporazuma postignutog u julu 2015. godine između Irana i šest velikih sila, SAD su u maju najavile povlačenje iz tog sporazuma kao i uvođenje novih sankcija Teheranu koje treba da stupe na snagu u avgustu.

Evropska unija (EU), koja se protivi toj odluci, obećala je da će pronaći sredstva za zadržavanje trgovinskih odnosa sa Iranom, koji se obavezao da neće proizvesti atomsku bombu u skladu s nuklearnim sporazumom, koji su potpisali SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Kina.

"Pregovori sa Evropljanima treba da budu nastavljeni, ali ni njihovu ponudu ne možemo čekati u nedogled", rekao je Hamnei.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je otvoren za novi sporazum koji bi pored nuklearnog obuhvatio i raketni program koji u iranskom regionu smatraju prijetnjom.

Bonus video: