Rusija šalje još jedan ratni brod ka Siriji

Kako javljaju neimenovani izvori iz ruske mornarice, na brod će biti utovaren nepoznat teret nakon čega će "Nikolaj Filčenkov" zaploviti ka obalama Sirije, prenosi Interfaks
62 pregleda 7 komentar(a)
Ruski Brod Nikolaj Filčenko, Foto: RT
Ruski Brod Nikolaj Filčenko, Foto: RT
Ažurirano: 06.09.2013. 10:45h

Rusija šalje veliki vojni transportni brod "Nikolaj Filčenkov" ka sirijskoj obali, prenijela je danas ruska agencija Interfaks, pozivajući se na neimenovane izvore u ruskoj mornarici.

"Brod će pristati u Novorosijsku, gdje će na njega biti ukrcan specijalni teret, odakle će krenuti ka određenoj oblasti u istočnom Mediteranu", naveo je Interfaks, ne precizirajući o kakvom je teretu riječ.

Američki predsjednik Barak Obama naredio je Pentagonu da pripremi proširenu listu potencijalnih meta u Siriji, nakon saznanja obavještajnih službi da je vojska Sirije izvršila premeštaj trupa sa jedne na drugu lokaciju, piše Njujork Tajms.

To znači da će se lista od prvobitnih 50 meta sada proširiti, a u igri je i korišćenje ratnog vazduhoplovstva, pored ispaljavanja raketa Tomahavk sa nosača aviona.

Kao moguća opcija pominju se i B-52 bombarderi i B-2 stelt letjelice koje nose satelitski navođene bombe.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun energično se založio danas protiv vojne akcije u Siriji, upozorivši da bi to moglo da raspiri sektaško nasilje u zemlji koja je već na udaru humanitarne krize "bez presedana" u novijoj istoriji.

Velika Britanija oklijeva da interveniše u Siriji zbog problema koji su postojali dugo poslije invazije na Irak, izjavio je danas izaslanik UN, SAD, EU i Rusije za Bliski istok Toni Bler.

"Oklijevamo jer je intervencija u Iraku pokazala da ćemo se, ako intervenišemo u okolnostima u kojima postoji radikalno islamističko pitanje i sa šiitske i sa sunitske strane, suočiti sa veoma teškim konfliktom", kazao je bivši britanski premijer u intervjuu za BBC.

Potvrđene podjele o sirijskom pitanju u G20

Šefovi država i vlada zemalja Grupe 20 (G-20) potvrdili su u četvrtak podjele koje među njima postoje u vezi rješavanja konflikta u Siriji, izjavio je italijanski premijer Enriko Leta, nagovještavajući da nikakav napredak nije postignut.

"G-20 je završila radnu večeru na kojoj su podjele oko Sirije potvrđene", napisao je Leta, koji je prisustvovao večeri, u komentaru na Tviteru, a prenio AFP.

Predlog o razmatranju sirijskog problema na radnoj večeri, u dvorcu Peterhof, nedaleko od Sankt Peterburga, iznio je domaćin samita G-20 Vladimir Putin koji je ukazao da su se mnogi od učesnika obraćali sa molbom da se predvidi vrijeme za razmatranje važnih tema međunarodne politike koje prvobitno nisu bile uvrštene na dnevni red.

Turska gomila trupe na sirijskoj granici

Turska je pojačala vojno prisustvo duž granice sa Sirijom u očekivanju napada na režim u Damasku, raspoređujući nove konvoje vozila i rezervoare za gorivo u okolini Jajladagija u provinciji Hataj, javili su lokalni mediji.

Obavljene pripreme su posljednje u nizu dodatnih angažovanja turske vojske uz 900 kilometara dugačku granicu sa Sirijom, gdje se od 2012. godine nalaze značajne tenkovske i artiljerijske snage. Ranije ove godine na istom području stacionirani su sistemi PVO tipa “Patriot”, a Turska u potpunosti podržava najavljenu vojnu akciju protiv Sirije.

Turski premijer Tajip Erdogan ponovio je da je njegova vlada spremna da podrži svaku koaliciju koja bi izvela napad protiv režima sirijskog predsednika Bašara Al Asada. U Turskoj je utočište od gradjanskog rata pronašlo oko pola miliona izbeglica iz Sirije.

Bonus video: