Prošli moreuz

Ruski brodovi plove ka Siriji, novi brutalni snimci strijeljanja sirijskih vojnika

Brod "Prijazovje", isplovio je iz ukrajinske luke Sevastopolj u nedjelju, "ka određenoj oblasti u istočnom Sredozemlju"
42 komentar(a)
20.02.2019. 16:47h

Tri ruska ratna broda prošla su danas kroz Bosforski moreuz, na putu ka istočnom Sredozemlju, u blizini sirijske obale.

Brodovi obavještajne službe SSC-201 "Prijazovje", "Minsk" i "Novočerkask" prošli su kroz Bosfor, uprkos strahovanjima u regionu zbog mogućeg vojnog udara zapadnih zemlja predvođenih SAD na Siriju, najavljenog kao odgovor na napad hemijskim oružjem koji je sirijski režim izvršio u Damasku, prenio je AFP.

Brod "Prijazovje", isplovio je iz ukrajinske luke Sevastopolj u nedjelju, "ka određenoj oblasti u kojoj postoje vojne službe u istočnom Sredozemlju", rekao je neimenovani zvaničnik za agenciju Interfaks.

Rusija, ključni saveznik Damaska, sve vrijeme, tokom sirijske krize, držala je svoja četiri broda u istočnom Sredozemlju, rotirajući ih svakih nekoliko mjeseci.

Takođe, Rusija ima vojnu bazu u sirijskoj luci Tartus, podsjetio je Frans pres.

Vlasti u Moskvi žestoko se protive američkom planu da napadne režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Damasku prošlog mjeseca.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je upozorio da bi odobrenje američkog Kongresa za napad na Siriju bez konsenzusa u Ujedinjenim nacijama predstavljalo "agresiju".

Novi snimci pogubljenja sirijskih vojnika

Njujork tajms je objavio novi snimak pogubljenja zarobljenih vojnika sirijske vojske, koje su likvidirali pripadnici lokalne jedinice pod komandom osvetnički nastrojenog islamiste Abdula Samada Ise.

Vojnici čovjeka, koji je poznat i po ratnom nadimku "Ujak", pucali su u potiljak petorici sirijskih vojnika. Snimak je iz Sirije, krišom, iznio jedan od Isinih pomoćnika, koji je, u međuvremenu, pobjegao. Jedinica kojom Isa komanduje, broji oko 3.000 ljudi.

Neporedno pred pogubljenje (FOTO: Screenshot YouTube)

Snimak je načinjen kako bi se stranim finansijerima pokazala riješenost Abdule Ise u borbi protiv Asada.

Njujork tajms navodi da taj snimak ukazuje na situaciju kakva vlada u dijelovima Sirije pod kontrolom ustanika, navodeći da je sve veći uticaj drumskih razbojnika, otmičara, ubica i, na kraju, radikalnih islamista.

Strijeljani vojnici bačeni u bunar (FOTO: Screenshot YouTube)

Dodatni problem za Amerikance predstavlja činjenica da se grupama povezanim sa radikalnim islamistima borba protiv Asadovog režima, čini se, ne kotira visoko na listi prioriteta, već se mnogo ozbiljnije bave uspostavljanjem vladavine šerijatskog prava u zonama koje kontrolišu.

I, naravno, "istrjebljenjem alavita", islamske sekte kojoj pripada Asadova porodica.

NAPOMENA: Video koji možete pogledati obiluje scenama koje nisu preporučljive osjetljivim osobama

Galerija