Rusija: Pobunjenici su koristili hemijsko oružje

Nakon što je njihov tim eksperata izvršio analizu lokacije na kojoj se desio napad, Rusija optužila pobunjenike za upotrebu hemijskog oružja
66 pregleda 12 komentar(a)
Hemijsko oružje, Foto: Rojters
Hemijsko oružje, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.09.2013. 10:25h

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova juče je objavilo nove podatke iz ruske istrage o napadu hemijskim oružjem u naselju Khan al-Assal, u blizini Alepa. Ističe se da hemikalije nisu pripadale standardnoj sirijskoj vojnoj municiji i da je granata s ispaljenim supstancama slična onima koje koristi jedna pobunjenička grupa, piše RT (Russia today)

Dalje, ministarstvo spoljnjih poslova skreće pažnju na "masovno gomilanje raznih informacija kojima se odgovornost za hemijski napad svaljuje na Damask, uprkos činjenici da rezultati UN istrage još nisu poznati". "Na ovaj način se otvaraju vrata vojnom napadu na Siriju", navodi se u izjavi.

Informacije se zaista "gomilaju" zadnjih nekoliko dana jer se sve informacije Zapadnih sila baziraju na pretpostavkama njihovih obavještajnih službi, bez i jednog konkretnog dokaza o upotrebi hemijskog oružja od strane sirijske vojske, dodaje se u izjavi.

Postavlja se pitanje - u jeku ovakve militarističke kampanje od strane zapadnih zvaničnika i medija, usuđuju li se obavještajne službe uopšte da konstatuju da postoji, ako ništa drugo, onda barem kao "mogućnost", da su napad izvele terorističkegrupe u okolini Damaska? Ovako izgleda kao da su svi izvještaji veoma politički motivisani.

Ruski izvještaj ističe da su ruski stručnjaci analizirali lokaciju napada kod Kan al-Asala i zaključili da je napad najvjerovatnije izveden od strane pobunjenika. Podsjetimo, već ranije Rusija je UN-u predala izvještaj na 100 stranica o ovom incidentu.

Ovo su ključni rezultati ruske istrage:

• Granata kojom je ispaljena hemijska supstanca oblikom i izradom odgovara granatama koje na sjeveru Sirije proizvodi pobunjenička grupa pod nazivom "Bashair al-Naser" brigada.

• U granati je korišten RDX koji se ne koristi u standardnoj hemijskoj municiji

• Uzorci na tlu sadrže "ne-industrijski sintetisan nervni agens sarin i diisopropilflorofosfat" kojeg su koristile "Zapadne sile za proizvodnju hemijskog oružja za vrijeme Drugog svjetskog rata"

U izvještaju se dalje ističe da je istraga sprovedena "ekstremno specifično" i da može "znatno pomoći" u UN istrazi. Rusija takođe ističe da se nastoji u potpunosti ignorisati hemijski napadi 22, 24 i 25. prošlog mjeseca protiv pripadnika sirijske vojske i da je Sirija poslala dokaze o tim napadima u UN.

Naravno, svi ovi podaci se u potpunosti ignorišu jer je američko vođstvo konstatovalo da su "uvjereni" da su sve hemijske napade do sada izvele sirijske vlasti. Obama je rekao da želi da napadne Siriju i da UN istraga više nije bitna.

Bonus video: