U Meksiko Sitiju planiraju legalizaciju uzgajanja kanabisa

Predlog uključuje mogućnost uzgajanja tri biljke kanabisa po osobi i otvaranje "neprofitnih privatnih klubova" u kojima bi bilo dozvoljeno konzumiranje kanabisa
72 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 09:39h

Vlasti Meksiko Sitija planiraju legalizaciju uzgajanja kanabisa za sopstevene potrebe i otvaranje privatnih klubova u kojima bi bilo moguće konzumirati ovaj opijat, rekli su danas predstavnici gradske skupštine.

O legalizaciji je bilo riječi i na nedavnom međunarodnom forumu na kojem su učestvovali i predstavnici UN i Organizacije američkih država.

Zaključci sa foruma će biti osnova za raspravu u gradskoj skupštini Meksiko Sitija o legalizaciji droga, dok je region suočen sa nasiljem zbog trgovine narkoticima.

Predlog uključuje mogućnost uzgajanja tri biljke kanabisa po osobi i otvaranje "neprofitnih privatnih klubova". Taj koncept "privatnih klubova" bio bi ostvariv ako bi postojao registar članova, proizvodnje i konzumacije.

Za sada je u Meksiko Sitiju dozvoljeno posjedovanje do pet grama kanabisa za ličnu upotrebu, ali ne i uzgajanje i prodaja.

Bivši predsjednik Visente Foks bio je za legalizaciju kanabisa kao rješenja u borbi protiv nasilja, ali se sadašnji predsjednik Enrike Pena Njijeto protivi tome.

Meksiko Siti koji ima devet miliona stanovnika, plus više od 11 miliona ljudi koji žive u predgrađima, već se izdvojio od ostatka zemlje pošto je legalizovao abortus i dozvolio istopolne brakove.

Galerija

Bonus video: