Obama uvjeren u uspjeh u Kongresu: Napad na Siriju podržao vođa republikanaca

Džon Bejner je rekao da će podržati Obamin poziv na vojnu intervenciju u Siriji i dodao da to treba da učine i njegove stranačke kolege
0 komentar(a)
Džon Bejner, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Džon Bejner, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.09.2013. 17:18h

Predsjednik SAD-a Barak Obama izjavio je danas da je uvjeren da će sa članovima Kongresa postići dogovor o vojnoj intervenciji u Siriji.

Obama je nakon sastanka sa narodnim poslanicima u Bijeloj kući kazao da je "otvoren za izmjene" u zahtjevu da Kongres odobri napad na režim predsjednika Bašara al-Asada.

On je dodao da je "ozbiljan" u namjeri da se konsultuje sa poslanicima, pod uslovom da kongresna rezolucija koju oni usvoje pošalje "jasnu poruku" Asadu i predloži sputavanje njegove sposobnosti da koristi hemijsko oružje.

Obama je istakao da građani SAD treba da znaju da Sirija "nije Irak, kao ni Avganistan", i da će intervencija koju on predlaže biti "ograničena i srazmjerna".

Sastanku sa predsjednikom u Bijeloj kući prisustvovali su šefovi poslaničkih grupa Republikanske i Demokratske partije u Donjem domu i Senatu.

Lider republikanaca u Kongresu podržava intervenciju

Najviše rangirani republikanac u američkom Kongresu Džon Bejner rekao je danas da će podržati poziv predsjednika Baraka Obame za vojnu intervenciju u Siriji i dodao da to treba da učine i njegove stranačke kolege.

Bejner, koji je predsjedavajući Predstavničkim domom, rekao je da se mora reagovati na upotrebu hemijskog oružja.

Jedino SAD mogu zaustaviti režim sirijskog predsjednika Asada i upozoriti ostale širom svijeta da se upotreba hemijskog oružja neće tolerisati, rekao je Bejner.

"To je nešto što SAD kao zemlja treba da urade", rekao je Bejner u Bijeloj kući pošto se zajedno s ostalnim liderima Kongresa sastao s Obamom.

Bonus video: