Sirija: Arih pod kontrolom Asadovih snaga

Snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu preuzele kontrolu na strateški važnim gradom
2 komentar(a)
Asadove pristalice, Foto: Beta
Asadove pristalice, Foto: Beta
Ažurirano: 03.09.2013. 13:34h

Bezbjednosne snage Sirije ponovo su uspostavile kontrolu nad Arihom, gradom koji se nalazi na sjeveru i zemlji i koji je od izuzetnog strateškog značaja za sirijsku režim.

Na ovaj način ponovo će se uspostaviti veza između južne oblasti Laktija koja je pod kontrolom sirijske vojske i udaljenih mjesta na sjeveru koja su bila pod stalnim udarima pobunjenika.

Prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava Arih su zauzeli pripadnici paravojnih formacija vjerni Asadovom režimu, uz pomoć teške artiljerije. ,,Ovo dozvoljava režimu u priobalnoj Latakiji da se poveže sa svojim snagama u provinciji Idlib, koje su bile opkoljene pobunjeničkim snagama ", kaže direktor Opservatorija Rami Abdelrahman.

Aktivisti drugih sirijskih organizacija izjavili su da još traju borbe vojske i pobunjenika u Arihu, koja ne uspjeva da preuzme potpunu kontrolu nad gradom uprkos jakoj podršci avijacije. Ipak oni smatraju da pobunjenici nisu u stanju da još dugo izdrže pritisak Asadovih snaga.

Prema podacima Sirijske opesrvatorije za ljudska prava čije je sjedište u Londonu, tokom dvogodišnjeg građanskog rata u Siriji preko 110.000 ljudi izgubilo je život.

Bonus video: