Poslije tri mjeseca u bolnici Mandela ide kući: "Stanje poboljšano"

On nastavlja da dobija intezivnu njegu za svoju respiratornu bolest u svom domu u Johanesburgu, gdje se vratio poslije provedenih 86 dana u bolnici u Pretoriji
0 komentar(a)
Portret Nelsona Mendele, Foto: Beta/AP
Portret Nelsona Mendele, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.09.2013. 11:19h

Činjenica da je Nelson Mandela napustio bolnicu nakon tromjesečne hospitalizacije pokazuje da je zabilježen "napredak" u njegovom stanju, kaže Jakob Zuma.

"Veoma smo srećni što je on mogao da napusti bolnicu, što znači da je njegovo stanje poboljšano", istakao je južnoafrički predsjednik Zuma.

Sa druge strane, južnoafrički medicinski stručnjaci su juče naveli da je Mandela suočen sa neizvjesnim oporavkom, uprkos tome što se vratio kući nakon gotovo tromjesečnog lečenja u bolnici.

Mandela (95) nastavlja da dobija intezivnu njegu za svoju respiratornu bolest u svom domu u Johanesburgu, gdje se vratio poslije provedenih 86 dana u jednoj bolnici u Pretoriji.

"To će biti težak proces, ima mnogo faktora koji su protiv njega", rekao je Elvis Irusen, šef odjeljenja za pulmologiju na Univerzitetu Stelenboš, i dodao da Mandela treba da prebrodi plućnu bolest od koje već odavno pati i da taj oporavak otežavaju i njegove poodmakle godine.

"Izgledi nisu dobri", ocijenio je Irusen.

Pojedinosti o liječenju Mandeline infekcije pluća nisu objavljivani otkako je taj bivši predsjednik Južnoafričke Republike i nobelovac primljen u bolnicu 8. juna, što podstiče špekulacije o njegovom dugoročnom zdravlju.

Zdravstveno stanje Mandele, dobitnika Nobelove nagrade za mir, uglavnom se opisuje kao "kritično, ali stabilno", a izvještaji o njegovom zdravlju su rijetki.

Bonus video: