Fukušima će koštati 470 miliona dolara

Tepko kaže da se 300 tona blago radioaktivne podzemne vode svakog dana ulije u okean
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 09:42h

Plan japanske vlade o zaustavljanju curenja radioaktivne vode iz Fukušime uključuje zaleđivanje zemlje ispod elektrane, koji će koštati 470 miliona dolara.

Kritikujući kompaniju Tepko koja upravlja Fukušimom zbog lošeg rješavanja nuklearne katastrofe, japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da će vlada uzeti novac iz državne kase da bi posao bio obavljen.

"Vlada mora riješiti problem tako što će stajati na čelu. Problem se više neće rješavati stihijski, već ćemo napraviti plan kako da zaustavimo oticanje zagađene vode. Vlada će učiniti sve što je u njenoj moći i uložiće novac", rekao je Abe na sastanku tima za rješavanje posledica nuklearne katastrofe.

Hiljade tona radioaktivne vode uskladišteno je u privremenim cisternama unutar Fukušime koja se nalazi 220 kilometara sjeverno od Tokija. Tom vodom su hlađeni reaktori koji su počeli da se tope kada je oštećen sistem hlađenja u cunamiju u martu 2011.

Tepko se suočio sa velikim problemima kada je otkriveno da radioaktivna voda curi iz cisterni i cijevi koje ih spajaju, kao i da ima radioaktivnih tačaka čak i na mjestima na kojima se ne vidi voda.

Ta kompanija je priznala da postoji mogućnost da je određena količina visoko radioaktivne vode dospjela u Tihi okean.

Osim toga, prirodni tok podzemnih voda sa okolnih brda, koje se slivaju u zemlju ispod nulearke i u okean, takođe pravi probleme.

Dok protiču kroz zemlju one se miješaju da zagađenom tečnošću koja je procuila iz Fukušime u zemlju ispod reaktora.

Tepko kaže da se 300 tona blago radioaktivne podzemne vode svakog dana ulije u okean, prenosi AFP. Prema novom planu vlade, naučnici će zamrznuti zemlju oko reaktora da bi napravili neprobojni zid u nadi da će tako podzemne vode usmjeriti da odu dalje od Fukušime.

To znači da će morati da zakopaju cijevi u zemlju vertikalno i da će kroz njih sipati supstancu za hlađenje i zamrzavanje. Procenjuje se da će čitav projekat trajati dve godine i da će koštati oko 32 milijarde jena. Ostatak novca od 15 milijardi jena biće potrošen na opremu za uklanjanje radioaktivnih čestica iz vode koja je sada uskladištena. Japanska agencija za nuklearnu energiju juče je saopštila da je "neizbježno" da se voda izlije u okean kad tad, ali je istakao da će prije toga morati da bude uglavnom dekontaminirana.

Za sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj kao posljedica curenja radiaktivnih čestica iz Fukušime, ali je velika oblast u okolini nuklearne elektrane evakuisana i desetine hiljada ljudi i dalje su raseljene.

Galerija

Bonus video: