Nova optužnica protiv Mušarafa

Protiv bivšeg pakistanskog predsjednika generala Perveza Mušarafa danas je podignuta nova optužnica i to za ubistvo imama Abdula Rašida Gazija
0 komentar(a)
Pervez Mušaraf, Foto: AP
Pervez Mušaraf, Foto: AP
Ažurirano: 02.09.2013. 12:17h

Protiv bivšeg pakistanskog predsjednika generala Perveza Mušarafa danas je podignuta nova optužnica i to za ubistvo imama Abdula Rašida Gazija.Radikalni sveštenik Abdul Rašid Gazi je jedan od preko sto ljudi ubijenih nakon što su pakistanske trupe upale u Crvenu džamiju u Islamabadu 10. jula 2007. godine.

Ta operacija je bila okidač za nemire predvođene talibanima u kojima je poginulo na hiljade Pakistanaca.

Ovo je najnovija u nizu optužnica podignutih protiv penzionisanog generala Mušarafa, koji je vladao Pakistanom od 1999. do 2008. godine, nakon što se u martu ove godine vratio u zemlju iz svojevoljnog egzila.

Protiv Mušarafa je prošlog mjeseca protiv podignuta optužnica za ubistvo bivšeg pakistanskog premijera Benazir Buto u samoubilačkom napadu poslije izbora u decembra 2007. godine.

Ovo je bio prvi slučaj da je neki bivši šef pakistanske armije optužen za zločin.

Pravnici procjenjuju da će biti teško dokazati Mušarafovu krivicu za ubistvo, ali bi optužnica mogla da ohrabri nastojanja da mu se sudi za izdaju zbog preotimanja vlasti 1999. godine i zbog kršenje Ustava otpuštanjem sudija i nametanjem krizne uprave 2007. godine.

Ukoliko bi bio osuđen za izdaju, Mušaraf bi mogao biti osuđen i na smrtnu kaznu.

On je suočen i sa optužbom za ubistvo pobunjeničkog lidera Navaba Akbara Bugtija 2006. godine. Od aprila ove godine, Mušaraf je u kućnom pritvoru u svojoj luksuznoj vili u predgrađu Islamabada.

Bonus video: