Lavrov: Neubjedljivi zapadni dokazi o Siriji

"Pokazali su nam nekoliko slika gdje se ne vidi ništa konkretno: nema ni geografskih mapa ni imena... Ono što su nam ranije i nedavno pokazali naši američki partneri, kao i Britanci i Francuzi, nas apsolutno nije uvjerilo", rekao je Lavrov
68 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2013. 10:51h

Informacije koje su dale SAD i njihovi saveznici "apsolutno nisu uvjerile" Rusiju u to da su snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada upotrijebile hemijsko oružje u predgrađu Damaska, izjavio je danas ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Pokazali su nam nekoliko slika gdje se ne vidi ništa konkretno: nema ni geografskih mapa ni imena... Ono što su nam ranije i nedavno pokazali naši američki partneri, kao i Britanci i Francuzi, nas apsolutno nije uvjerilo", rekao je Lavrov u obraćanju na Institutu za međunarodne odnose u Moskvi.

Aleksej Puškov: Tragovi sarina ne dokazuju umiješanost vlade >>>

Amerčka administracija prošle nedjelje je objavila najnoviji izjveštaj obavještajnih službi s dokazima, kako su rekli, o tome da su sirijske snage izvršile hemijski napad 21. avgusta u predgrađu Damaska, u kojem je više stotina ljudi umrlo.

Američki državni sekreter Džon Keri izjavio je juče da SAD imaju dokaze da je u Siriji upotrijebljen zabranjeni nervni gas sarin, što predstavlja osnovu za vojnu intervenciju u toj zemlji.

Obama je zatražio od Kongresa da se izjasni o njegovom predlogu da se izvrše napadi na Siriju zbog upotrebe hemijskog oružja.

Rusija koja podržava sirijske vlasti od početka sukoba prije dvije i po godine, do sada je zajedno s Kinom blokirala svaku odluku u Savjetu bezbjednosti UN koja bi predviđala sankcije ili kaznenu akciju protiv predsjednika Asada.

Kina zabrinuta zbog Sirije, Rusija šalje špijunski brod

Kina je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog mogućih jednostranih vojnih akcija protiv Sirije, nakon što je američki predsjednik Barak Obama odlučio da od Kongresa zatraži mišljenje o napadu.

SAD je prenio Kini svoja saznanja dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, rekao je u ponedjeljak portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Kina međutim smatra da ni jedna strana ne treba da prejudicira rezultate istrage UN-a o hemijskom oružju, koja bi prema mišljenju Kine trebala da bude objektivna i nepristrana i koja bi trebala da uključi i konsultacije sa sirijskom vladom.

Rusija je u međuvremenu u istočno Sredozemlje poslala špijunski brod, objavila je u ponedjeljak agencija Interfax.

Brod "Priazovje" napustio je u nedjelju ukrajinski Sevastopolj i krenuo da "skuplja aktuelne informacije u području eskalirajućeg sukoba", navodi agencija riječi neimenovanog vojnog izvora.

Rusko ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše ove informacije.

Rusija se protivi američkoj namjeri da napadne Siriju nakon otkrivena upotreba hemijskog oružja u ratu u toj zemlji. Službena Moskva smatra da su napad hemijskim oružjem izveli pobunjenici kako bi izazvali međunarodnu vojnu intervenciju.

Arapska liga za "mjere odvraćanja"

UN i međunarodna zajednica treba da "preuzmu odgovornost" u sirijskom sukobu, zaključili su ministri spoljnih poslova arapskih zemalja kasno sinoć u Kairu.

Prema njihovoj ocjeni, "mjere za odvraćanje" nameću se "protiv počinilaca tog groznog zločina", a to je, po njima, režim Bašar el-Asada.

Arapski ministri nisu, međutim, otvoreno govorili o vojnim udarima kao opciji, što govori, po ocjeni Frans presa, o podjelama unutar Arapske lige. SSef saudijske diplomatije

Saud el-Fejsal, čija zemlja želi pad Asadovog režima, podržava tu opciju. "Svako protivljenje međunarodnoj akciji samo može da bude ohrabrenje za režim u Damasku da nastavi sa zločinima", rekao je on.

Šef opozicione Sirijske nacionalne koalicije Ahmad Džarba založio se za intervenciju kako bi se zaustavila "ratna i destruktivna mašinerija" Asadovog režima.

Rusija, koja podržava sirijske vlasti od početka sukoba prije dvije i po godine, do sada je zajedno s Kinom blokirala svaku odluku u Savjetu bezbjednosti UN koja bi predviđala sankcije ili kaznenu akciju protiv predsjednika Asada.

Bonus video: