Kina jača borbu protiv korupcije

"Istragu sprovodi odbor za borbu protiv korupcije vladajuće Komunističke partije", navodi se u saopštenu u kojem nijesu objavljene druge pojedinosti slučaja
0 komentar(a)
Jiang Jiemin, Foto: Wolkanca.com
Jiang Jiemin, Foto: Wolkanca.com
Ažurirano: 01.09.2013. 08:51h

Kineske vlasti pokrenule su istragu protiv čelnika agencije za upravljanje državnom imovinom Jianga Jiemina zbog "teškog kršenja discipline", saopšpteno je iz Vlade te, što predstavlja novi korak u kampanji protiv korupcije među visokim kineskim zvaničnicima.

U kratkom saopštenju Vlade navodi se da je Jiang suspendovan zbog "sumnje u teško kršenje discipline", što je eufemizam kojim se kineske vlasti obično služe kako bi opisale korupciju, prenosi agencija Rojters.

"Istragu sprovodi odbor za borbu protiv korupcije vladajuće Komunističke partije", navodi se u saopštenu u kojem nijesu objavljene druge pojedinosti slučaja.

Jiang je u martu postavljen na mjesto čelnika Sekretarijata za kontrolu i upravljanje imovinom (SASAC), a koje je direktno odgovorno za više od stotinu velikih državnih firmi.

Jiang je na mjesto prvog čovjeka SASAC-a došao sa mjesta predsjednika energetskog diva Kineske nacionalne naftne kompanije (CNPC).

Kina je prije sedam dana objavila da se sprovodi istraga za korupciju protiv četvorice neimenovanih visokih zvaničnika CNPC-a.

Bonus video: