Obama poslao Kongresu nacrt zakona o napadu na Siriju

Vojni udari su se očekivali za vikend ali sada nije garantovano da će do njih uopšte doći
60 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2013. 07:48h

Američki predsjednik Barak Obama poslao je u Kongresu nacrt zakona službeno zatraživši odobrenje za korišćenje vojne sile u Siriji kako bi se spriječila mogućnost daljnjih hemijskih napada, prenio je Rojters.

Obama je rekao da je odlučio da Sjedinjene Američke Države izvedu ograničene vojne napade na Siriju i zatražio od Kongresa da ih odobri.

"U svijetu punom opasnosti, na tu prijetnju se mora odgovoriti,“ poručio je juče Obama.

Kazao je da će se povesti rasprava i glasati „čim Kongres nastavi s radom“. Kazao je da je „siguran“ da ima ovlašćenje da pokrene napade bez odobrenja ali da će odluka biti snažnija sa njim.

"Načelnik združenog štaba me je obavijestio da smo spremni da udarimo kad god hoćemo,“ rekao je Obama u Vrtu ruža u Bijeloj kući. Dodao je da se samo čeka njegova naredba.

„Udari će biti efektni sjutra, sljedeće nedjelje ili za mjesec“.

Obamina odluka će vjerovatno odložiti akciju do 9. septembra najranije jer Kongres tada nastavlja rad.

Vojni udari su se očekivali za vikend ali sada nije garantovano da će do njih uopšte doći.

Eksperti Ujedinjenih nacija su juče stigli u Holandiju sa dokazima koje su prikupili u istrazi povodom napada otrovnim gasom u Siriji. Uzorci koje su donijeli biće proslijeđeni laboratorijama radi testiranja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je pozvao Obamu da ne žuri sa odlukom. On je odbacio tvrdnje o odgovornosti Asadovog režima, rekavši da bi bilo „krajnje glupo“ da upotrijebi hemijsko oružje u ratu u kojem pobjeđuje.

„Zato sam ubijeđen da je to samo provokacija od strane onih koji žele da uvuku druge zemlje u sirijski sukob i koji žele da pridobiju podršku moćnih članica međunarodne arene, naročito SAD,“ rekao je Putin novinarima u Vladivostoku.

Ako Amerikanci imaju dokaze koji dokazuju suprotno, trebalo bi da ih predoče inspektorima UN i Savjetu bezbjednosti, rekao je Putin. „Ako postoje dokazi, neka ih predstave. Ako ih ne predstave, znači da ne postoje“.

Obama je rekao da SAD, koje u tom regionu imaju pet razarača opremljenih krstarećim raketama, planiraju „ograničenu, suženu“ vojnu akciju da bi kaznile Asada za napad u kojem je, kako tvrdi Vašington, poginulo 1.429 ljudi.

Napad 21. avgusta, najsmrtonosniji pojedinačni incident u sirijskom ratu i najgora upotreba hemijskog oružja u svijetu od kada je Sadam Husein gasom pobio hiljade Kurda 1988 – podstakao je nevoljni Vašington da upotrijebi silu nakon što je dvije i po godine stajao po strani.

Nakon što je predstavio argumente u obraćanju iz Stejt departmenta, američki državni sekretar Džon Keri je u petak razgovarao sa šefovima diplomatije evropskih i zalivskih saveznika i šefom Arapske lige.

SAD su spremne da djeluju same, možda sa Francuskom, ali bez široke međunarodne podrške.

Ankete pokazuju da je vojna intervencija nepopularna u SAD, Francuskoj i drugim zapadnim zemljama. Obama je priznao da su Amerikanci umorni od rata nakon 12 godina sukoba u Iraku i Avganistanu, najdužim ratovima u američkoj istoriji

Vašington je saopštio da ne mora čekati izvještaj inspektora UN jer je već izvjesno da je upotrijebljen otrovni gas i da iza toga stoje Asadove snage. Mandat inspektora je da utvrde koji agensi su upotrijebljeni, a ne ko ih je upotrijebio.

Ankete pokazuju da je vojna intervencija nepopularna u SAD, Francuskoj i drugim zapadnim zemljama. Obama je priznao da su Amerikanci umorni od rata nakon 12 godina sukoba u Iraku i Avganistanu, najdužim ratovima u američkoj istoriji.

Vašington je zbog tog zamora ostao bez podrške najbližeg saveznika. Britanija je takođe podržala akciju, ali je primorana da se povuče iz koalicije nakon što je premijer Dejvid Kameron izgubio glasanje o tom pitanju u parlamentu u četvrtak.

Keri je rekao da Vašington mora djelovati da bi zaštitio sebe i svoje saveznike, uključujući susjede Sirije – Tursku, Jordan i Izrael, od buduće upotrebe zabranjenog oružja.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je ponovo negiralo da je vlada upotrijebila hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda. Kerijeve optužbe su „očajnički napor“ da opravda vojni udar, saopštilo je ministarstvo.

Turska podržava upotrebu sile. Arapska liga, čiji su članovi mahom protiv Asada, smatra da je Sirija odgovorna za hemijski napad, ali do sada nije eksplicitno podržala vojne udare Zapada

Turska podržava upotrebu sile. Arapska liga, čiji su članovi mahom protiv Asada, smatra da je Sirija odgovorna za hemijski napad, ali do sada nije eksplicitno podržala vojne udare Zapada. Šefovi diplomatije Arapske lige sjutra bi trebalo da se sastanu u Kairu.

Iran, glavni Asadov saveznik u regionu, osudio je planove za napade i upozorio na širi rat.

Građanski rat u Siriji, u kojem je poginulo više od sto hiljada ljudi, podijelio je Bliski istok između sunitskih i šiitskih muslimana i već se proširio na susjedni Irak i Liban, prijeteći da potpali građanske ratove u tim državama.

Pobunjenici su mahom većinski suniti, koji se bore protiv vladavine Asadove manjinske sekte alavita, ogranka šiitskog islama. Naoružavaju ih Katar i Saudijska Arabija, a obučavaju Turska i Jordan. Asada naoružava šiitski Iran.

Neke od najuspješnijih pobunjeničkih grupa su sunitski islamisti povezani sa Al Kaidom i Zapad zazire od naoružavanja opozicije iz straha da oružje ne padne u njihove ruke.

Pobunjenici se nadaju da će iskoristiti napade

Stanovnici Damaska se spremaju za napade. Jusef je u kesi nosio lična dokumenta, pitajući se gdje da ih ostavi.

„U kući roditelja, kod tazbine ili na poslu? Ne znam gdje je bezbjednije da ih sakrijem“, rekao je prijatelju.

Ljekari u predgrađima prijestonice su kazali da obučavaju timove i pokušavaju da osiguraju zalihe atropina i kiseonika koje su poslale humanitarne grupe, za liječenje žrtava napada otrovnim gasom.

Ljekari u predgrađima prijestonice su kazali da obučavaju timove i pokušavaju da osiguraju zalihe atropina i kiseonika koje su poslale humanitarne grupe, za liječenje žrtava napada otrovnim gasom

„Ti glupi opozicionari misle da će ograničeni napad srušiti režim“, rekao je borac koji se predstavio kao Šadi. Njegov saborac, koji nije htio da se predstavi, dodao je da će napad osnažiti Asada.

„Umjesto da ga optužuju kao zločinca koji ubija svoj narod, Asad će ispasti nacionalni heroj suočen sa silom Amerike i imperijalizmom. Pobunjenici su poručili da planiraju da iskoriste napad kako bi pokrenuli ofanzivu. Kasim Sadedin, bivši pukovnik sirijske armije i portparol Vrhovnog vojnog savjeta pobunjenika, rekao je da je pobunjeničkim grupama poslat vojni plan akcije.

On uključuje pripreme za napad na neke mete koje očekuju da budu pogođene u udarima Zapada.

Galerija

Bonus video: