Američka vojska opasnost i za kitove

Procjenjuje se da bi najviše pomora kitova i delfina mogao da izazove eksploziv, ali fatalno bi moglo da bude i testiranje sonara, kao i sudaranje brodova sa ovim morskim sisarima
4 komentar(a)
Kitovi, Foto: Natgeotv.com
Kitovi, Foto: Natgeotv.com
Ažurirano: 31.08.2013. 12:53h

Američke pomorske vežbe i mornarička testiranja nenamjerno bi mogla da izazovu smrt stotina kitova i delfina u narednih pet godina, i to uglavnom usljed detoniranja eksploziva pod vodom, navodi se u dvije studije o uticaju na životnu sredinu koje je objavila vojska SAD.

Kako je saopštila Ratna mornarica, studijom su obuhvaćene vode kod istočne obale SAD, u Meksičkom zalivu, kod južne Kalifornije i oko Havaja, u periodu od 2014. do 2019. godine.

U ovim oblastima se najviše testiraju vojna oprema i oružje, a marinci obučavaju. Studije su napravljene prije no što je mornarica od Nacionalnog ribarskog biroa zatražila dozvole za svoje aktivnosti.

Procjenjuje se da bi najviše pomora kitova i delfina mogao da izazove eksploziv, ali fatalno bi moglo da bude i testiranje sonara, kao i sudaranje brodova sa ovim morskim sisarima.

Prema riječima kontraadmirala Kevina Sletsa, zaduženog u američkoj mornarici za ekološka pitanja, marinci se služe simulatorima kad god je to moguće, ali moraju da vježbaju i u živom okruženju. Kompjuterski modeli predviđaju da bi obuka i testiranje moglo da ubije 186 kitova i delfina kod istočne obale SAD i 155 kod Havaja i južne Kalifornije.

Kod istočne obale moglo bi da bude 11.267 teško ozlijeđenih primjeraka ovih životinja i 1,89 miliona sa lakšim povredama, poput privremenog gubitka sluha.

U oko 20 miliona slučajeva, obuka i testiranje bi moglo da utiče na promjenu ponašanja kitova i delfina - na primjer da promjeni pravac njihovog kretanja. Kod Havaja i južne Kalifornije očekuje se 2.039 slučajeva teških povreda i 1,86 miliona lakih povreda, kao i 7,7 miliona slučajeva promjena u ponašanju.

Stručnjaci ukazuju da sonar može prekinuti proces ishrane plavih kitova, a da poremećaj ishrane i pravca kretanja, na primer tokom lova na plijen, može značajno da utiče na zdravlje ovih morskih sisara - kako u pojedinačnim slučajeva tako i na nivou vrste.

Bonus video: