Izraelska vojska pokrenula veliki napad na pojas Gaze

Vojno krilo Hamasa Izadin al Kasam potvrdilo je da su četvorica ubijenih članovi te organizacije koja vlada pojasom Gaze
0 komentar(a)
Izrael, napad na Gazu, Foto: Reuters
Izrael, napad na Gazu, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2018. 19:03h

Izraelska vojska započela je večeras veliki napad na pojas Gaze nakon razmjene vatre između izraelskih vojnika i članova Hamasa u kojoj su poginula četvorica ekstremista.

Vojno krilo Hamasa Izadin al Kasam potvrdilo je da su četvorica ubijenih članovi te organizacije koja vlada pojasom Gaze.

„U ovom času avioni Izraelske odbrambene vojske (IDF) započeli su veliki napad na mete povezane s terorističkom orgnizacijom Hamas širom pojasa Gaze“, navedeno je u vojnom saopštenju u kome se dodaje da je napad odgovor na „ozbiljan oružani incident protiv naših snaga“.

Ocijenjeno je da je Hamas „izabrao da pogorša bezbjednosnu situaciju“ uz prijetnju da će „snositi odgovornost za svoje akcije i da je vojska povećala pripravnost“, prenose izraelski mediji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i načelnik izraelskog Generalštaba general potpukovnik Gadi Ajzenkot sazvali su najviše zvaničnike odbrane i političke lidere u Tel Avivu radi procjene situacije. Vojska smatra da se radi o vrlo ozbiljnom incidentu, ali se još ne zna ko je odgovoran.

Vojnici su najprije odgovorili artiljerijskom vatrom na nekoliko meta Hamasa na pucnjavu iz snajpera na vojnike kraj juga pojasa Gaze. Napadnuto je osam meta Hamasa.

Izraelcima koji žive pored granice naređeno je da ostanu u blizini skloništa zbog bojazni da bi Palestinci mogli da ispale rakete na pogranična naselja.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se odmah poslije početka velikog izraelskog napada.

Bezbjednosne snage Hamasa su navodno požurile da evakuišu svoje komande i punktove u očekivanju napada.

Sve se to događalo nakon što su hiljade Palestinaca prišle ka izraelskoj granici s Gazom u okviru masovnih demonstracija koje se održavaju jednom nedjeljno još od kraja marta.

Do sada je oko 140 Palestinaca ubijeno izraelskom vatrom u tim protestima protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze uvedene još 2007. godine.

UN izaslanik za Bliski istok Nikolj Mladenov napisao je na Tviteru da "svi u Gazi moraju da se udalje od ivice ponora, ne sljedeće nedjelje, sada odmah! Oni koji žele da provociraju Palestince i Izraelce u još jedan rat ne smiju uspjeti".

Bonus video: