NAJAVLJUJU ODGOVOR

Sirija: Spremni smo za napad, očekujemo ga svakog trena

Stručnjaci UN, koji su sprovodili istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, napustili su Damask i stigli su jutros u Liban
73 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2013. 12:28h

Sirija očekuje vojni napad "u svakom trenutku", izjavio je danas sirijski bezbjednosni zvaničnik za AFP, samo nekoliko sati pošto su tu zemlju napustili stručnjaci UN koji su vodili istragu o navodnom napadu hemijskim oružjem.

"Očekujemo napad u svakom trenutku i spremni smo da odgovorimo bilo kad", rekao je neimenovani zvaničnik.

Stručnjaci UN, koji su sprovodili istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, napustili su Damask i stigli su jutros u Liban.

U šest vozila sa obilježjem UN i uz pratnju libanskih snaga bezbjednosti, oko deset inspektora UN je prešlo granicu oko 7.40, po lokalnom vremenu.

Šest razarača u Mediteranu

Šesti američki ratni brod stigao je u istočni Mediteran blizu pet američkih razarača naoružanih krstarećim raketama koje bi mogle biti usmherene protiv Sirije.

Američki vojni zvaničnici su istakli da bi to mogao da bude "ograničen i precizan" napad.

Oni su istakli da je amfibijski brod "USS San Antonio" sa nekoliko stotina američkih marinaca poslat u taj region iz drugog razloga i da ne postoji plan da se marinci pošalju na kopno u okviru eventualne vojne akcije protiv Sirije.

Jedan od zvaničnika je rekao da je dolazak "San Antonija" u Mediteran odavno planiran, ali da zvaničnici smatraju da je mudro da on bude zadržan u istočnom Mediteranu blizu razarača s obzirom na aktuelnu situaciju u Siriji, prenio je Rojters.

"On se tamo nalazi iz predostrožnosti", kazao je zvaničnik.

Američka mornarica obično drži tri razarača u Mediteranu, ali sada ima dva dodatna zbog situacije u Siriji. Svaki od pet razarača ima oko 40 ili više raketa "tomahavk", odnosno ukupno oko 200 raketa, kažu vojni zvaničnici.

Analitičar iz kompanije "Kepital Alfa partners" Bajron Kalan procjenjuje da bi za ograničene udare na Siriju bilo potrebno oko 200 do 300 raketa "tomahavk", dok američki vojni zvaničnici tvrde da bi za ograničenu intervenciju bilo dovoljno čak i manje raketa.

Džon Keri je rekao sinoć da je sirijski režim nasilno ubio 1,429 ljudi u hemijskom napadu u Damasku prošle nedelje, dok je predsjednik SAD Barak Obama saopšto da još nije donio konačnu odluke o vojnoj intervenciju u Siriji.

Galerija