Međunarodna intervencija u Siriji izvjesna bez obzira na dokaze

Ne čini se izvjesnim da će neslaganja među saveznicima, prepreke koje postavlja Rusija ili skepsa u Kongresu zauzdavati Obamina ruke na duže
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.08.2013. 06:54h

Predsjednik SAD Barak Obama suočava se sa faktorima koji bi mogli da odlože potencijalnu vojnu intervenciju u Siriji. Ključni problem - dokaz hemijskog napada.

Ne čini se izvjesnim da će neslaganja među saveznicima, prepreke koje postavlja Rusija ili skepsa u Kongresu zauzdavati Obamina ruke na duže - napad bi, naime, mogao da se desi u sljedećih nekoliko dana.

Američki predsjednik Barak Obama će postupati u najboljem interesu SAD po pitanju Sirije, uprkos odluci britanskog parlamenta da odbaci vojnu akciju u toj državi, saopštili su danas američki zvaničici. "Vidjeli smo noćas rezultat glasanja parlamenta u Ujedinjenom kraljevstvu", rekla je portparolka Sajveta za nacionalnu bezbjednost Kejtlin Hajden.

SAD su zaključile da je Asadov režim odgovoran za hemijski napad, "a ako je to tako, onda će morati da bude međunarodnih posljedica"

Britanski parlament je većinom glasova odbacio vladin predlog o mogućoj vojnoj akciji protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Takođe, najviši zvaničnici SAD su za večeras zakazali brifing sa kongresmenima i senatorima radi predstavljanja argumentacije za tvrdnju da su sirijske trupe prošle sedmice ubile na stotine civila hemijskim oružjem u predgrađu Damaska.

Međutim, ključni dokaz je ostao pod oznakom strogo povjerljivo, što znači da javnost neće vidjeti materijal koji najuverljivije povezuje režim Bašara el Asada sa napadom, zbog kojeg su ključne zemlje Zapada počele otvoreno da pričaju o vojnoj intervenciji.

Nove prepreke kao da usporavaju formiranje međunarodne koalicije koja bi trebalo da napadne Siriju, a to važi i za dobijanje odobrenja za eventualnu samostalnu akciju SAD.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio danas da će njegova zemlja sačekati sa odlukom o učešću u koaliciji dok inspektori UN za hemijsko oružje ne objave svoje nalaze, što se očekuje najranije za vikend.

Istovremeno, Rusija u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija blokira britanski predlog rezolucije kojom bi se odobrio napad na Siriju.

Međutim, teško da će sve to zadržati Obamu na duže vrijeme.

Obama je, naime, izjavio prethodne večeri da on možda još nije odlučio šta će tačno Amerika uraditi, ali da SAD jesu zaključile da je Asadov režim odgovoran za hemijski napad, "a ako je to tako, onda će morati da bude međunarodnih posljedica".

Bonus video: