Hrišćani istočnih crkava zajedno protiv intervencije u Siriji

Crkve na Bliskom istoku, zabrinute za sudbinu hrišćana u regiji, pridružile su se papi u osudi svake vojne intervencije u Siriji
58 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2013. 18:53h

Papa Franjo je prošle nedjelje u svom obraćanju vjernicima na trgu Svetog Petra u Rimu uputio apel u kojem je zatražio da "ućuti oružje u Siriji", ocijenivši da "nadu ne pruža sukob" nego "mogućnost dijaloga".

Poglavari istočnih crkava, svjesni da njihovi pojedinačni apeli nisu dovoljni, nadaju se da će papa , koji je za kratko vrijeme postao miljenik medija, ponovno progovoriti i da će ga zapadne prijestonice čuti.

Radio Vatikan i vatikanski dnevni list "l'Osservatore Romano" izrazili su zabrinutost za hrišćane na Istoku kojima prijete sukobi i radikalni islamizam.

U zadnjem broju vatikanskog dnevnog lista kardinal Leonardi Sandri, prefekt za istočne crkve, uputio je molbu u ime svih tih crkava kako bi "viši interesi mira i života prevladali nad svakim drugim interesom i neprijateljstvom".

Istočni hrišćani su većinom podržavali autoritarne i sekularne režime - Sadama Huseina u Iraku i dinastiju Asad u Siriji - koji su štitili njihova prava i sigurnost. Nakon pada Sadama Huseina 2003. radikalni sunitski islamizam se proširio i milioni hrišćana su pobjegli iz svojih gradova i sela.

U sirijskom sukobu većina hrišćana je podržala Bašara al-Asada zbog straha od dolaska islamista na vlast. Zato bi mogli da plate visoku cijenu ako radikalni suniti dođu na vlast.

Od Jerusalima do Alepa, od Bejruta do Bagdada, mogućnost vojnog napada zapadnih zemalja oštro osuđuju patrijarsi istočnih crkava koje su na ovim prostorima od početaka hrišćanstva i koji ne žele da ih islamisti poistovjećuju sa "krstašima" kao što se to dogodilo u Iraku 2003.

Najoštriji je irački patrijarh Luj Rafael Sako, poglavar Kaldejske crkve, koji je rekao da bi američka vojna intervencija bila isto što i "aktiviranje erupcije vulkana koji će progutati Irak, Liban i Palestinu. A možda neko upravo to i želi".

Biskup Alepa Antoan Audo govori o prijetnji "svjetskog rata". Maronitski patrijarh Behara Butros Rai optužio je "zemlje na Zapadu, ali i na Istoku" da "podstiču sve te sukobe".

"Upravo gledamo kako se potpuno uništava ono što su hrišćani gradili kroz 1 400 godina" suživota s muslimanima, ocijenio je.

Patrijarh Sirijske katoličke crkve Jusef III Junan optužio je strane sile da su "naoružale pobunjenike, podsticale nasilje i još više zatrovale odnose sunita i šiita". "Zapad misli da će dolaskom sunita na vlast demokratija zamijeniti diktaturu, ali se teško varaju", upozorio je.

Patrijarsi ističu da čelnici zapadnih zemalja nisu jako zabrinuti dok čekaju zaključke UN-ove istrage o prošlonedjeljnom hemijskom napadu. Podsjećaju da su Amerikanci prije deset godina pošli u irački rat zbog navodnog oružja za masovno uništenje. Začuđeni su što Zapad malo pažnje pridaje etničkoj i vjerskoj dimenziji u sadašnjoj destabilizaciji.

Čak i hrišćani koji se protive Bašaru al-Asadu odlučno odbacuju mogućnost vojnog udara spolja: tako je samostan oca Paola Dall'Oglija koji je trenutno u rukama otmičara na sjeveru Sirije, pozvao na "neslaganje sa bilo kakvim nasiljem".

Podsjetimo, hrišćani čine 10% sirijske populacije.

BBC dokumentarac o istoriji Sirije

Galerija

Bonus video: