Oland: Međunarodna zajednica mora da zaustavi eskalaciju nasilja u Siriji

Oland je u razgovoru s liderom sirijske opozicije kazao da će Francuska "pružiti svu pomoć, političku podršku, ali i humanitarnu i materijalnu pomoć"
0 komentar(a)
Ahmad al-Asi al-Džarb, Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Ahmad al-Asi al-Džarb, Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.08.2013. 11:39h

Međunarodna zajednica mora da zaustavi eskalaciju nasilja u Siriji, rekao je danas francuski predsjednik Fransoa Oland, dok zapadne sile razgovaraju o mogućoj vojnoj akciji.

"Treba sve učiniti za političko rješenje, ali do njega će doći samo ako je (opoziciona) koalicija u stanju da se pojavi kao alternativa i ako je međunarodna zajednica u stanju da uzvrati na eskalaciji nasilja za što je hemijski napad samo ilustracija", rekao je Oland nakon razgovora s liderom Sirijske nacionalne koalicije Ahmadom al-Asijem al-Džarbom.

Oland je potvrdio da će Francuska "pružiti svu pomoć, političku podršku, ali i humanitarnu i materijalnu pomoć".

Francuski predsjednik nije, međutim, pomenuo povećanje "vojne podrške sirijskoj nacionalnoj koaliciji" kao što je to u utorak najavljivao.

Portparol francuskog ministarstva odbrane Pjer Bel rekao je danas novinarima da je vojska spremna da pošalje svoje snage u operaciju u Siriji, ako tako odluči predsjednik Oland.

"Francuske oružane snage su spremne da odgovore na instrukcije predsjednika ako donese odluku o upućivanju francuskih snaga" u međunarodnu operaciju u Siriji, kazao je Bel.

Bonus video: