Gatilov: Planirana vojna intervencija u Siriji prkosi Povelji UN

Zamjenik šefa ruske diplomatije smatra da treba iskoristiti sve političko-diplomatske instrumente i omogućiti UN-u da sprovede do kraja istragu o hemijskim napadima
5 komentar(a)
Genadij Gatilov, Foto: Beta/AP
Genadij Gatilov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.08.2013. 07:38h

Planovi zapadnih zemalja o intervenciji u Siriji "prkose" Povelji UN, izjavio je danas zamjenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov.

"Planovi o vojnim napadima na Siriju koje su iznijele neke zemlje pobijaju ključne odredbe Povelje UN i druge norme međunarodnog prava", poručio je Gatilov generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Gatilov je dodao da u ovom trenutku treba iskoristiti sve moguće političko-diplomatske instrumente, prije svega omogućiti stručnjacima UN da sprovedu do kraja istragu o hemijskim napadima i svoje zaključke iznesu pred UN, navodi se u saopštenju ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Napad hemijskim oružjem 21. avgusta blizu Damaska, u kome je poginulo više stotina ljudi, pojačao je podjele između Rusije i Zapada oko sirijskog sukoba.

Zapadne zemlje su za napad optužile sirijski režim, a Rusija smatra da su pobunjenici upotrijebili ovo zabranjeno oružje da diskredituju vladu u Damasku.

Bonus video: