Najnoviji incident u Fukušimi i zvanično na trećem nivou

Nuklearna katastrofa u Fukušimi u martu 2011. godine, nakon razornog zemljotresa i cunamija, bila je u najvišoj kategoriji 7 na skali IAEA
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 12:07h

Japanska Nuklearna regulatorna agencija podigla je danas zvanično najnoviji incident u Fukušimi na treći, mnogo ozbiljniji, nivo.

Agencija je najprije isticanje 300.000 litara kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Daići u Fukušimi, koje se dogodilo 19. avgusta, svrstala u prvu kategoriju na međunarodnoj skali, ocijenivši ga kao "anomaliju", odnosno blaži incident.

Podizanje kategorije na treći nivo, "ozbiljan incident", predloženo je još prošle nedjelje, a do promjene je došlo nakon konsultacija s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Međunarodna skala za procjenu težine incidenta napravljena je u cilju informisanja međunarodne javnosti, a podizanje kategorije neće ništa promijeniti u nastojanjima da se problem riješi.

Nuklearna katastrofa u Fukušimi u martu 2011. godine, nakon razornog zemljotresa i cunamija, bila je u najvišoj kategoriji 7 na skali IAEA, kao i katastrofa u Černobilju 1986.

Kompanija TEPCO, koja upravlja elektranom Daići, uspjela je da zaustavi curenje iz tanka u novom incidentu, ali postoji mogućnost da je dio vode stigao do mora.

TEPCO je izgradio stotine rezervoara za skladištenje radiokativne vode, međutim, procjenjuje se da i dalje do mora svakodnevno stižu stotine tona vode kontaminirane radijacijom.

Galerija

Bonus video: