Kameron i Obama sigurni u Asadovu odgovornost za hemijski napad

Asadove snage su vodile vojnu operaciju da povrate zonu u rukama opozicije i nema dokaza da je opozicija imala kapacitet da sprovede takav napad, navodi Dauning strit
3 komentar(a)
Obama i Kameron, Foto: Beta
Obama i Kameron, Foto: Beta
Ažurirano: 28.08.2013. 09:44h

Britanski premijer Dejvid Kameron i američki predsjednik Barak Obama nemaju nikakve sumnje da je režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada odgovoran za "hemijski napad" 21. avgusta, saopštio je danas Dauning strit.

Dvojica zvaničnika su u telefonskom razgovoru juče razgovarali o "važnom odgovoru na hemijski napad prošle nedjelje u Siriji", navodi se u saopštenju iz kabineta britanskog premijera.

Kameron je rekao da britanska vlada još nije donijela odluku o tome kakav će tačno odgovor biti na taj napad, ali je dao uvjeravanja da će odgovor biti "legalan" i da će biti odgovarajući za napad hemijskim oružjem

"Oni su se složili da sve raspoložive informacije potvrđuju da se dogodio hemijski napad... i obojica su se složili da nema nikakve sumnje u odgovornost Asadovog režima", navedeno je u saopštenju.

Snage sirijskog režima vodile su vojnu operaciju da povrate zonu u rukama opozicije u tom trenutku i nema dokaza da je opozicija imala kapacitet da sprovede takav jedan napad hemijskim sredstvima, navodi Dauning strit.

Kameron je rekao i to da britanska vlada još nije donijela odluku o tome kakav će tačno odgovor biti na taj napad, ali je dao uvjeravanja da će odgovor biti "legalan" i da će biti odgovarajući za napad hemijskim oružjem.

Britanski premijer je rekao da bi moguća vojna intervencija imala za cilj da se režim u Damasku odvrati od upotrebe hemijskog oružja.

Kameron će danas predsjedavati sastanku Savjeta za nacionalnu bezbjednost, u kome su ministri i vojni zvaničnici, posvećenom Siriji. On je za četvrtak sazvao donji dom parlamenta da razmatra britanski odgovor za navodne napade hemijskim oružjem u Siriji.

Bonus video: