UN: U Siriji se desio hemijski napad

Ostaje nejasno ko je iskoristio hemijske supstance, jer sirijske vlasti optužuju pobunjenike za napad, dok zapadne sile krive režim Bašara al Asada
51 pregleda 60 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 15:15h

Dokazi sugerišu da je u Siriji korišćena neka vrsta hemijske supstance, koja je možda ubila i 1.000 ljudi, ali bilo kakav vojni odgovor mora prethodno da odobri Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, rekao je danas specijalni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi.

Brahimi je ovu izjavu dao novinarima u Ženevi, dok inspektorski tim UN u Siriji istražuje navodni napad hemijskim oružjem u blizini prijestonice Damaska 21. avgusta, a zapadne zemlje razmišljaju o vojnoj akciji protiv sirijske vlade, navodi AP.

"Izgleda da je 21. avgusta korišćena neka vrsta supstance od koje je poginuo veliki broj ljudi - na stotine, definitivno više od 100, možda 300, neko kaže 600, možda 1.000 a možda i više od 1.000 ljudi", rekao je predstavnik UN.

"To je, naravno, neprihvatljivo, užasavajuće. To potvrđuje koliko je opasna situacija u Siriji i koliko je važno za Sirijce i međunarodnu zajednicu da zaista razviju političku volju da ozbiljno rasprave to pitanje i pronađu rješenje", kazao je on.

Brahimi nije saopštio da li ima informacije na osnovu nalaza tima UN, ili drugih izvora, kao što su na primjer zapadne obavještajne službe, ili je to izjava državnog sekretara SAD Džona Kerija koji je kazao da postoje neoborivi dokazi da su hemijski napad vjerovatno izvele snage režima, navodi AP.

Izaslanik UN za Siriju je rekao da bilo kakva vojna akcija koju bi predvodile SAD, prethodno mora da dobije odobrenje 15-članog Savjeta bezbjednosti UN, čijih pet stalnih članica - Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD - imaju pravo veta.

Brahimi je za građanski rat u Siriji rekao da predstavlja najtežu krizu s kojom se suočila međunarodna zajednica.

Ostaje nejasno ko je iskoristio hemijske supstance, jer sirijske vlasti optužuju pobunjenike za napad, dok zapadne sile krive režim Bašara al Asada.

Gardijan: Udar do kraja nedjelje

SAD i Britanija privode kraju izradu plana o pokretanju kaznenog vojnog udara protiv sirijskog režima do kraja sedmice, prenosi danas "Gardijan".

Istovremeno "Vašington post" navodi riječi neimenovanih zvaničnika Bijele kuće da bi "najranije sjutra" mogla da bude pokrenuta "vremenski ograničena intervencija".

Vašington i London nemaju ni trunku sumnje da je sirijski režim prošle sedmice u predgrađu Damaska, Guti, upotrebio hemijski gas od koga je stradalo, prema tvrdnjama opozicije, nekoliko stotina ljudi, uključujući i djecu.

Najviši zvaničnici dvije zemlje poručili su da za "gnusni čin" mora da odgovara režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i da se, u tom pogledu, razmišlja o proporcionalnom odgovoru na hemijski napad.

Neimenovani visoki zvaničnici Bijele kuće u izjavi za "Vašington post" prenose da bi SAD mogle "najranije sjutra" da pokrenu ograničenu vojnu intervenciju u trenutku, dok se američke obavještajne službe pripremaju da po nalogu predsjednika Baraka Obame objave izvještaj koji bi potvrdio navode o upotrebi hemijskog oružja.

Obamina administracija će se najverovatnije opredijeliti za napade sa ratnih brodova iz Mediteranskog mora koji ne bi trajali duže od dva dana.

Svjetski mediji su ranije izvjestili da je američka mornarica od petka pojačala svoje prisustvo u Mediteranu, gdje ima ukupno četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa.

Prema neimenovanim zvaničnicima, napadi ne bi bili direktno usmjereni prema oblastima u kojima se, kako se pretpostavlja, nalazi uskladišteno hemijsko oružje.

Bajden: Nema sumnje ko je odgovoran

Američki potpredsjednik Džo Bajden rekao je sinoć da je sirijska vlada odgovorna za napad hemijskim oružjem na civile, koji je izvršen prošle sedmice.

"Nema sumnje u to ko je odgovoran za to užasno korišćenje hemijskog oružja u Siriji - sirijski režim", rekao je Bajden u govoru veteranima Američke legije u Hjustonu.

"Oni koji koriste hemijsko oružje protiv muškaraca, žena i djece koji se ne mogu braniti, trebaju i moraju da se smatraju odgovornima", rekao je Bajden.

Bijela kuća je juče saopštila da predsjednik Barak Obama još nije odlučio kako će SAD odgovoriti na taj napad koji se dogodio u predgrađu Damaska, koje kontrolišu pobunjenici.

NATO se poziva na više izvora

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da informacije iz više izvora ukazuju da su Asadove snage odgovorne za upotrebu hemijskog oružja.

Time je nedvosmisleno odgovornost za upotrebu hemijskog oružja u napadima u Siriji prošle sedmice optužio sirijski režim.

Rasmusen je nakon sastanka ambasadora NATO-a u Briselu rekao da je svaka upotreba hemijskog oružja "neprihvatljiva i ne može da prođe bez odgovora", ali nije naveo kakav bi taj odgovor trebalo da bude, prenio je Rojters.

"Ovdje se radi o očitom kršenju medjunarodnih normi i prakse. Odgovorni za to moraju da budu privedeni pravdi", istakao je Rasmusen i dodao da će NATO "pomno pratiti" situaciju u Siriji.

Galerija

Bonus video: