Hejgel: Protivim se zaustavljanju vojne pomoći Egiptu

Uprkos svrgavanju predsjednika Morsija u vojnom udaru i krvavom suzbijanju demonstracija njegovih pristalica, SAD nisu još donijele odluku o zamrzavanju pomoći
1 komentar(a)
Čak Hejgel, Foto: Beta/AP
Čak Hejgel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.08.2013. 07:05h

Američki ministar odbrane Čak Hejgel rekao je da se protivi zaustavljanju vojne pomoći Egiptu, ali je obećao da će Vašington nastaviti da podstiče "pomirenje" u toj zemlji.

Vašington trenutno preispituje svoju vojnu i ekonomsku pomoć od 1,55 milijardi dolara godišnje Egiptu.

"Prelazna vlada (u Egiptu) treba da krene na put pomirenja, utiče na to da se prekine nasilje i vrati Egipat na put ekonomskih i demokratskih reformi"

Međutim, uprkos svrgavanju predsjednika Mohameda Morsija 3. jula u vojnom udaru i krvavom suzbijanju demonstracija njegovih pristalica 14. avgusta, SAD nisu još donijele odluku o zamrzavanju pomoći.

"Prelazna vlada (u Egiptu) treba da krene na put pomirenja, utiče na to da se prekine nasilje i vrati Egipat na put ekonomskih i demokratskih reformi", rekao je Hejgel u intervjuu koji danas prenosi "BBC".

Upitan o tome da li treba zamrznuti vojnu pomoć, on je odgovorio da će do toga možda doći.

"Ali ne mislim da možemo da zauzmemo taj stav od početka, treba odgovoriti, i mi smo jasno rekli šta bi voljeli da se desi", rekao je Hejgel u Bruneju, gdje učestvuje na sastanku sa svojim azijskim kolegama.

On je rekao da su SAD imale vrlo čvrste partnerske veze s Egiptom više godina počevši od mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta koji je postignut uz posredovanje SAD 1979. godine, i koji je doprinio da taj region ne zapadne u regionalni rat.

Američki predsjednik Barak Obama je ovog vikenda rekao da njegova administracija preispituje kompletne odnose sa Egiptom.

Bonus video: